Spomenik predstavlja nepokretno kulturno dobro kao znamenito mesto.

Epidemije kuge koje su tokom istorije više puta pogađale Evropu nisu zaobišle ni teritoriju Srema. Jedna od najpogubnijih zaraza je na ovom području harala 1795/1796. godine, a kako je najviše stradao Irig i njegova okolina, često se naziva i „iriška kuga”, kada je preminulo 53% populacije mesta. Bolest se prvo pojavila u Beogradu, a odatle ju je zaplašeni narod bežeći preneo u fruškogorska sela. Da bi se sprečilo dalje širenje bolesti austrijske vlasti su zabranile napuštanje zaraženih oblasti, oko njih su bili iskopani šanci i postavljane straže (sanitarni kordon).

Nakon prestanka epidemije u znak zahvalnosti Bogu što ih je poštedeo strašne pošasti, građani Rume su 1797. godine podigli spomenik. Obeležje se sastoji iz dva dela, manjeg i većeg, koji su postavljeni na stranama puta. Veći deo je bogato dekorisan, na vrhu je postavljeno Raspeće, a ispod njega figure za koje se smatra da predstavljaju Svetog Roka i Sebastijana, koji se u rimokatoličkoj crkvi poštuju kao zaštitnici zdravlja.

Spomenik je tokom proteklih vekova više puta obnavljan, a poslednji put mu je stari sjaj vraćen 2011. godine kad su po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi i postavljena moderna rasveta.