Opovo je gradsko naselje u Srbiji, u opštini Opovo, u Južnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 4.527 stanovnika.

U okolini Opova postoje bogata arheološka nalazišta koja pripadaju periodu starčevačke i vinčanske kulture.

Istorija


Na prostoru današnjeg Opova nekada su postojala dva naselja – Opovo i Želj. Nalazila su se u neposrednoj blizini, na levoj obali Tamiša. Teško je reći koje je od ta dva sela starije, ali se čini, ipak, da je to Želj. Naime, Želj je zabeležen već 1334. godine, dok se Opovo pominje tek u drugoj polovini 17. veka.

Opovo se prvi put pominje 1672. godine. Opovo i Želj, za vreme vladavine Turaka, potpadali su pod Pančevačku nahiju, odnosno istoimeni sandžak. Posle 1716/18. Opovo se našlo u Pančevačkom distriktu.(srez, opština) U sastavu distrikta Opovo ostalo je do 1767/68. kad je zavojačeno i uključeno u dvanaestu nemačko-banatsku regimentu, u kojoj je ostalo i posle 1773. godine. Polovinom 18. veka došlo je do premeštaja naselja na sadašnje mesto. U to vreme su se vršile rekonstrukcije i urbanizacija po Banatu. Uobličavanjem Opova kao graničarskog naselja u njemu se razlikuju dva nezvanična naziva: istočna polovina sela je Želj, a zapadna strana Kaljuga. Opovo kao veće naselje imalo je dve parohije, kada se radi o pravoslavnom življu, a jednu parohiju kada se radi o rimokatoličkom življu. Postojale su dve škole, srpska i nemačka. Od privrednih delatnosti vredi pomenuti jedino zemljoradnju, ratarstvo i stočarstvo, donekle lov i ribolov, dok su ostale delatnosti bile od malog značaja za život ljudi, izuzev domaće radinosti.

Osnovano je 1862. godine, u Opovu (kao i u Sakulama) srpsko Društvo diletanata za pozorišna predstavljanja, koje je priređivalo za publiku pozorišne predstave, sa humanim ciljevima.

U Opovu je 1850. godine rođen Lončarski, austrougarski general.

Razglednica iz Opova
Godine 1905. Opovo je velika opština u Kovačičkom srezu (Antalfalva). Tu živi 4165 stanovnika u 1139 domova, a Srbi dominiraju. Srba pravoslavnih ima 3090 duša (ili 74%) sa 578 kuća. Ostalih je mnogo manje: Mađara 151, Švaba 518, Hrvata 164 itd. Od javnih zdanja vredni su pažnje: jedna srpska pravoslavna crkva i jedna rimokatolička crkva, te komunalna škola sa jednom zgradom.

U okolini Opova postoje bogata arheološka nalazišta koja pripadaju periodu starčevačke i vinčanske kulture. Iskopavanja su vršili američki arheolozi osamdesetih godina dvadesetog veka. Neki od pronađenih predmeta nalaze se u muzeju u Pančevu. Velike zasluge pronalasku mnogobrojnih predmeta koji pripadaju tekovinama starčevačke kulture na teritoriji Opova pripadaju katoličkom svešteniku Andreasu Majeru, koji je te predmete sakupljao i predao ih pančevačkom muzeju.

Demografija


U naselju Opovo živi 3.742 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,5 godina (38,3 kod muškaraca i 40,6 kod žena). U naselju ima 1.500 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,13.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]