Pozorište mladih – Novi Sad

Pozorište mladih, jedno od najstarijih dečijih pozorišta, Pozorište lutaka u Novom Sadu, osnovano je spontano.

Slučajni susret sa „lutkama“ u Pragu 1926. godine koji je ostavio dubok utisak na grupu novosadskih sokola, opredelio ih, te su oni prionuli na realizaciju ideje da i kod nas zaživi lutkarska umetnost. Neophodno je bilo steći osnovna znanja o lutkarstvu, te se nekolicina lutkara upućuje na seminare u Ljubljanu (1930), Novi Sad i Beograd (1931), radi savladavanja osnova veštine lutkarstva.

Pozorište su osnovali glumci-amateri: Lazar Dragić, Živko, Mira i Branka Štrboja, Anđa Kujević, Živko Predin, Branka Češljar, Radmila Sabljar, ilija Vojnović i dr.

Najverovatnije da se predstava zatvorenog tipa održala već 1930. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata Pozorište lutaka nije radilo. Nakon rata ono odmah počinje sa radom pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka, ali u teškim uslovima jer su mnoge lutke i inventar pokradeni ili uništeni. Podršku i pomoć u tom periodu pružio je Žarko Vasiljević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, tadašnjeg Vojvođanskog narodnog pozorišta.

U međuvremenu menja se naziv pozorišta u Gradsko pozorište lutaka, zatim u Pozorište lutaka (1952-1968), a 23. novembra 1968. dobija sadašnji naziv – Pozorište mladih.

Vremenom, zalaganjem lutkarskih entuzijasta, popularnost te vrste umetnosti u Novom Sadu sve više raste. I unutrašnja organizacija Pozorišta sve više se razvija. Kako se u oblasti pozorišne umetnosti tragalo za novom sadržinom i novim oblicima izražavanja, tako se razvija i lutkarstvo. Šezdesetih godina se u predstave našeg pozorišta osim marioneta uvode i ginjol i javajka, a ogledaju se sve češce i u tzv. „živim“ predstavama, koje se u repertoar uvode 1968. godine.

Pored predstava na srpskom, davalo je predstave i na mađarskom, slovačkom, rusinskom i albanskom jeziku.

1991. godine oformljena je i nova – Dramska scena Pozorišta mladih. Za 70 godina postojanja na scene ovog pozorišta postavljeno je više od 300 naslova, odigrano više 20.000 predstava, a videlo ih je oko 2.500.000 gledalaca. Za svoj umetnički, društveni i kulturni rad ono je dobilo mnoga priznanja i nagrade: Srebrnu medalju „Jovan Ðorđević“ i Srebrnu plaketu Srpskog narodnog pozorišta (1972); Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada (1975); Iskru kulture Vojvodine (1978); Nagradu oslobođenja Grada Prištine (1974); Veliku povelju i Zlatnu značku Jugoslovenskog festivala djeteta u Šibeniku (1976); na desetine pojedinačnih nagrada sa internacionalnih i domaćih lutkarskih i dečijih festivala.

Danas je Pozorište mladih profesionalno razvijen, moderan i afirmisan teatar.

Čine ga dve scene: Scena za decu i Dramska scena.

Adresa: Žarka Zrenjanina 8, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21 521 826
E-mail: [email protected]
Web: www.pozoristemladih.co.rs

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]