Senta je gradsko naselj u opštini Senta, u Severnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 18.704 stanovnika.

Istorija


Senta je izrasla oko manastira. Prvi put se pominje 1216. godine i razvija zahvaljujući pogodnom geografskom položaju, na važnom prelazu preko reke Tise. Od 14. veka posed je budimskog nadbiskupa. 1506. godine postala je slobodni kraljevski grad. U ratu između Austrije i Turske, jedna od najvećih pobeda Austrije bila je bitka kod Sente 11. septembar 1697. godine („Kod Sente je spasen Beč“).

Nakon što su se Srbi graničari iz Potisko-pomoriške granice 1742. godine većinom iselili u Rusiju u XVIII i XIX veku Sentu su naselili Mađari, Slovaci, Nemci i Jevreji, a između dva svetska rata i posle 1945. godine Srbi, Crnogorci i drugi narodi. Senćansko pristanište, udaljeno 124 km od ušća Tise u Dunav, bilo je jedno od najvažnijih u prostoru dvorečja.

Po popisu mesta Potiske vojne granice iz 1748. godine u Senti je bio 191 graničar konjanik, i svi su bili u aktivnoj službi. Od toga njih 46 je imalo kompletnu vojnu opremu, a ostalih 85 delimičnu. Štab je sačinjavalo šest oficira, na čelu sa poručnicima Jovanom Badrljicom i Đukom (Đorđem) Popovićem. Tu je i zastavnik Neša Milinović. U mestu je bila stacionirana i pešadija, njih 202 pešadinca. Izvan stalne službe bilo ih je 64, a sa potpunim naoružanjem 70 aktivnih graničara. Na čelu jedinice je bio major Marko Marković, sa kapetan-lajtantom Đorđem Golubom, poručnikom Konstantinom Milinovićem i zastavnikom Ignjatom Vršićem.

Kultura


U Senti su Muzej, Arhiv, vaspitno-obrazovne organizacije i najstarija likovna kolonija u Vojvodini (1952).

Od 2003. godne u Senti radi Gimnazija Boljai, specijalizovana škola koja na mađarskom jeziku izvodi nastavu po programu beogradske Matematičke gimnazije.

U Senti se nalazi veliki broj zgrada — spomenika kulture: Vatrogasna kasarna u Senti, Rodna kuća Stevana Sremca, Zgrada Plebanije — Muzeja, Hotel Rojal, Slavnića kuća i Srpska pravoslavna crkva Svetog arhanđela Mihaila.

Privreda


U XIX vek i XX veku pored poljoprivrede u Senti su se razvijali trgovina, zanati i prehrambena industrija. Raskršće puteva, pogodne veze sa Suboticom, Novim Sadom i Zrenjaninom čine Sentu privlačnim mestom u ovom delu Vojvodine. U razvoju privrede značajno mesto ima agro-industrijski kombinat. Senta sa okolinom je najveći rasadnik ruža u Srbiji.

Demografija


U naselju Senta živi 16.396 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,9 godina (38,8 kod muškaraca i 42,8 kod žena). U naselju ima 7.938 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,35.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Mađarima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]