Banja Vrdnik

Banja Vrdnik nalazi se u Sremu, na južnim padinama Fruške Gore, pored mesta Vrdnik. Jedna je od najmlađih banja u Srbiji.

Zbog svog položaja u sklopu nacionalnog parka Fruška Gora i termalnih voda izuzetnih karakteristika, ova banja je istovremeno termalna, ali i vazdušna banja. Ova banja pored zdravstvenih benefita ima različite mogućnosti za rekreaciju i odmor, ali i značajne kulturno – istorijske spomenike u okolini, koje bi trebalo obići.

Termalne vode u Vrdniku otkrivene su skoro slučajno. Nekad je na tom području bio rudnik čiji su rudari otkrili izvorišta početkom 20. veka i ustanovili da bolovi i reumatski problemi koje imaju prolaze nakon što su potapali noge u tu toplu vodu. Zbog izbijanja termalne vode i potapanja rudarskog okna, rudnik je nakon više od 100 godina rada zatvoren. Vremenom su počela ulaganja i izgradnja objekata za zdravstveno iskorištavanje termalne vode, a banja je 1997. godine to i zvanično postala.

Karakteristike vode banje Vrdnik

Termalne vode u banji ima konstantnu temperaturu od 32,8°C. Zbog svoje temperature i hemijskog sastava svrstavaju se u hipotermalne vode koje su vrlo lekovite i mogu da leče veliki broj oboljenja.

Bolesti koje se leče u banji Vrdnik

Najčešći razlozi za odlazak u banju Vrdnik su tretiranja problema sa kičmom, sva reumatska oboljenja, posttraumatska stanja nakon povreda, preloma i hirurških intervencija, bolesti nervnog sistema, migrene, ginekološki problemi, bolesti disajnih organa.

Vrste medicinskih tretmana koje su u ponudi

Lečenje i terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Termal“ koja ima najmoderniju medicinsku aparaturu za balneo i fizikalnu terapiju. Zdravstvene usluge pruža tim lekara raznih specijalnosti.

Odmor i rekreacija u banji Vrdnik

Položaj banje Vrdnik pruža izvanredne uslove za rekreaciju i odmor. Nalazi se u šumskom okruženju, ima puno parkova i igrališta. Pored šetnje, možete voziti bicikl ili ići na planinarenje. Za ljubitelje sporta, u banji se nalazi više sportskih terena za fudbal, košarku i odbojku. Banja ima saune, kao i otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom. Za one koji vole da se opuste i uživaju u dobroj hrani, u banji postoji više restorana i kafića.

U blizini banje se nalazi Vrdnička kula, čiji temelji potiču još iz rimskog doba, dok je sama kula podignuta u 14. veku sa ciljem da zaštiti Vrdnik od napada osvajača. Ako ste u banji, nemojte propustiti ni da obiđete i manastir Vrdnik (ili Ravanica), u kome se čuva deo moštiju kneza Lazara, kao i komad njegove odeće.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: