Banja Vrdnik

Banja Vrdnik nalazi se u Sremu, na južnim padinama Fruške Gore, pored mesta Vrdnik. Jedna je od najmlađih banja u Srbiji.

Zbog svog položaja u sklopu nacionalnog parka Fruška Gora i termalnih voda izuzetnih karakteristika, ova banja je istovremeno termalna, ali i vazdušna banja. Ova banja pored zdravstvenih benefita ima različite mogućnosti za rekreaciju i odmor, ali i značajne kulturno – istorijske spomenike u okolini, koje bi trebalo obići.

Termalne vode u Vrdniku otkrivene su skoro slučajno. Nekad je na tom području bio rudnik čiji su rudari otkrili izvorišta početkom 20. veka i ustanovili da bolovi i reumatski problemi koje imaju prolaze nakon što su potapali noge u tu toplu vodu. Zbog izbijanja termalne vode i potapanja rudarskog okna, rudnik je nakon više od 100 godina rada zatvoren. Vremenom su počela ulaganja i izgradnja objekata za zdravstveno iskorištavanje termalne vode, a banja je 1997. godine to i zvanično postala.

Karakteristike vode banje Vrdnik

Termalne vode u banji ima konstantnu temperaturu od 32,8°C. Zbog svoje temperature i hemijskog sastava svrstavaju se u hipotermalne vode koje su vrlo lekovite i mogu da leče veliki broj oboljenja.

Bolesti koje se leče u banji Vrdnik

Najčešći razlozi za odlazak u banju Vrdnik su tretiranja problema sa kičmom, sva reumatska oboljenja, posttraumatska stanja nakon povreda, preloma i hirurških intervencija, bolesti nervnog sistema, migrene, ginekološki problemi, bolesti disajnih organa.

Vrste medicinskih tretmana koje su u ponudi

Lečenje i terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Termal“ koja ima najmoderniju medicinsku aparaturu za balneo i fizikalnu terapiju. Zdravstvene usluge pruža tim lekara raznih specijalnosti.

Odmor i rekreacija u banji Vrdnik

Položaj banje Vrdnik pruža izvanredne uslove za rekreaciju i odmor. Nalazi se u šumskom okruženju, ima puno parkova i igrališta. Pored šetnje, možete voziti bicikl ili ići na planinarenje. Za ljubitelje sporta, u banji se nalazi više sportskih terena za fudbal, košarku i odbojku. Banja ima saune, kao i otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom. Za one koji vole da se opuste i uživaju u dobroj hrani, u banji postoji više restorana i kafića.

U blizini banje se nalazi Vrdnička kula, čiji temelji potiču još iz rimskog doba, dok je sama kula podignuta u 14. veku sa ciljem da zaštiti Vrdnik od napada osvajača. Ako ste u banji, nemojte propustiti ni da obiđete i manastir Vrdnik (ili Ravanica), u kome se čuva deo moštiju kneza Lazara, kao i komad njegove odeće.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku