Klima

Klima u AP Vojvodini je umereno kontinentalna, sa toplim letima, hladnim zimama a proleće i jesen traju kratko.

Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 11 stepeni Celzijusa, u julu mesecu 21,4 stepeni Celzijusa, a u januaru -1,3 stepeni Celzijusa.

U Vojvodini duvaju četiri vetra. Najsnažniji vetar je „Košava“ koja nastaje usled vazdušnih strujanja iz južnih delova Rusije prema Sredozemnom moru, dolazi dolinom Dunava i prolazi kroz Đerdapsku klisuru. To je hladan i jak vetar koji može da nanese velike štete, da isuši zemljište i da otkrije i nosi živi pesak u peščare u Banatu. ‘Severac’ je hladan vetar koji zimi oštro briše ravnicom, „Južni“ je topli vetar, dok je ‘Zapadni’ najčešći i donosi kišu ili sneg. Vojvodina ima relativno male količine padavina. Najviše ih je na Fruškoj gori (više od 750 mm u proseku) i na Vršačkim planinama, zatim u zapadnoj Bačkoj (650 do 750 mm). Prosečno godišnje beleži se od 550 do 650 mm vodenog taloga. Najmanje kiše ima u severnoj Bačkoj i istočnom Banatu. U toku godine ima prosečno 18 dana kada pada sneg, ali se on održava na zemlji samo pri stalnom mrazu. Najveća količina padavina se beleži u junu mesecu u proseku od 65-93 mm, a najmanja u martu i oktobru i kreće se u proseku od 27-41 m.

Prema godišnjem toku temperatura može se zaključiti da glavna turistička sezona traje od maja do početka oktobra, kada su moguće sve aktivnosti na otvorenom prostoru.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]