Klima u AP Vojvodini je umereno kontinentalna, sa toplim letima, hladnim zimama a proleće i jesen traju kratko.

Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 11 stepeni Celzijusa, u julu mesecu 21,4 stepeni Celzijusa, a u januaru -1,3 stepeni Celzijusa.

U Vojvodini duvaju četiri vetra. Najsnažniji vetar je „Košava“ koja nastaje usled vazdušnih strujanja iz južnih delova Rusije prema Sredozemnom moru, dolazi dolinom Dunava i prolazi kroz Đerdapsku klisuru. To je hladan i jak vetar koji može da nanese velike štete, da isuši zemljište i da otkrije i nosi živi pesak u peščare u Banatu. ‘Severac’ je hladan vetar koji zimi oštro briše ravnicom, „Južni“ je topli vetar, dok je ‘Zapadni’ najčešći i donosi kišu ili sneg. Vojvodina ima relativno male količine padavina. Najviše ih je na Fruškoj gori (više od 750 mm u proseku) i na Vršačkim planinama, zatim u zapadnoj Bačkoj (650 do 750 mm). Prosečno godišnje beleži se od 550 do 650 mm vodenog taloga. Najmanje kiše ima u severnoj Bačkoj i istočnom Banatu. U toku godine ima prosečno 18 dana kada pada sneg, ali se on održava na zemlji samo pri stalnom mrazu. Najveća količina padavina se beleži u junu mesecu u proseku od 65-93 mm, a najmanja u martu i oktobru i kreće se u proseku od 27-41 m.

Prema godišnjem toku temperatura može se zaključiti da glavna turistička sezona traje od maja do početka oktobra, kada su moguće sve aktivnosti na otvorenom prostoru.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: