Dom kulture i pozorište „Stevan Sremac“ – Crvenka

Dom kulture i pozorište „Stevan Sremac“ u Crvenki je izgrađen dobrovoljnim radom stanovnika mesta 1945. god.

U okviru Doma kulture od osnivanja deluje više sekcija: dramska sekcija (odraslih i dece), folklorna sekcija, literarna i likovna.

Kao najaktivnija i najviše nagrađivana sekcija je dramska sekcija, te je Dom kulture domaćin Zonske smotre dramskog stvaralaštva odraslih i dece Zapadno Bačkog regiona koji obuhvata 15 opština.

Vrlo uspešno deluje i likovna kolonija „Panon“. Više od 25 godina veoma uspešno radi književni klub „Krčevine“ čiji su članovi i članovi udruženja književnika Vojvodine i Srbije. Književni klub „Krčevine“ sa Domom kulture je već 10 godina domaćin festivala pesnika za decu „Bulka“. U sastavu Doma kulture se nalazi i Amatersko pozorište „Stevan Sremac“. Pri Domu kulture od 1998. god. uspešno radi i bioskop.

U sali i prostorijama Doma kulture u toku jedne kalendarske godine odvija se niz kulturnih sadržaja: izložbe slika i knjiga, književni susreti, koncerti zabavne i ozbiljne muzike, profesionalne pozorišne predstave za odrasle i decu, javne tribine, priredbe školskih i predškolskih ustanova, promocije stranaka, sastanci mesne zajednice sa građanima, razne probe amatera i slično.

POZORIŠTE „STEVAN SREMAC“

Osnovano je 1946. godine integracijom dve pozorišne grupe „Jovan Sterija Popović“ i „Žikica Jovanović Španac“ koje su delovale jedna pri fabrici šećera,a druga pri mestu. Iste godine 15. oktobra izvedena je premijera predstave „Dva Cvancika“. Od osnivanja pozorište deluje i radi u kontinuitetu pripremajući svake sezone jednu do dve premijere. Kroz ovo pozorište prošao je veliki broj glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, koreografa i drugih saradnika.

Adresa: Trg Duška Trifunovića 10, Crvenka
Telefon: +381 (0)25 731 713
Web: domkulturecrvenka.com

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: