Dom kulture i pozorište „Stevan Sremac“ – Crvenka

Dom kulture je izgrađen dobrovoljnim radom stanovnika mesta 1945. god.

U okviru Doma kulture od osnivanja deluje više sekcija: dramska sekcija (odraslih i dece), folklorna sekcija, literarna i likovna.

Kao najaktivnija i najviše nagrađivana sekcija je dramska sekcija, te je Dom kulture domaćin Zonske smotre dramskog stvaralaštva odraslih i dece Zapadno Bačkog regiona koji obuhvata 15 opština.

Vrlo uspešno deluje i likovna kolonija „Panon“. Više od 25 godina veoma uspešno radi književni klub „Krčevine“ čiji su članovi i članovi udruženja književnika Vojvodine i Srbije. Književni klub „Krčevine“ sa Domom kulture je već 10 godina domaćin festivala pesnika za decu „Bulka“. U sastavu Doma kulture se nalazi i Amatersko pozorište „Stevan Sremac“. Pri Domu kulture od 1998. god. uspešno radi i bioskop.

U sali i prostorijama Doma kulture u toku jedne kalendarske godine odvija se niz kulturnih sadržaja: izložbe slika i knjiga, književni susreti, koncerti zabavne i ozbiljne muzike, profesionalne pozorišne predstave za odrasle i decu, javne tribine, priredbe školskih i predškolskih ustanova, promocije stranaka, sastanci mesne zajednice sa građanima, razne probe amatera i slično.

POZORIŠTE „STEVAN SREMAC“

Osnovano je 1946. godine integracijom dve pozorišne grupe „Jovan Sterija Popović“ i „Žikica Jovanović Španac“ koje su delovale jedna pri fabrici šećera,a druga pri mestu. Iste godine 15. oktobra izvedena je premijera predstave „Dva Cvancika“. Od osnivanja pozorište deluje i radi u kontinuitetu pripremajući svake sezone jednu do dve premijere. Kroz ovo pozorište prošao je veliki broj glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, koreografa i drugih saradnika.

Adresa: Trg Duška Trifunovića 10, Crvenka
Telefon: +381 (0)25 731 713
Web: domkulturecrvenka.com

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.