Dom omladine – Pančevo

Dom omladine Pančevo je ustanova kulture i omladinski centar, osnovan 1975. godine od strane Grada Pančeva.

Obavlja kulturnu delatnost kojom se obezbeđuje ostvarivanje prava građana, zadovoljavanje potreba građana kao i ostvarivalje drugih interesa u oblasti kulture i brige o mladima. U obavljanju delatnosti Dom omladine primenjuje načela i vrednosti građanskog društva i principe etničke i kulturne tolerancije.Dom omladine je podrška udruženjima građana, kulturno umetničkim društvima iGradu u organizaciji njihovih aktivnosti i gradskih manifestacija.U svojim programima rada izdvajaju se: muzički, pozorišni, likovni, književni ifilmski program, a od nedavno i programi za decu i razvoja amaterizma, kao iobrazovno informativni programi u Omladinsko-resursnom centru – Mladi u fokusu.Dom omladine Pančevo godišnje organizuje oko 400 različitih događaja.Od projekata koje radimo već decenijama izdvajaju se:

Festival alternativnih pozorišnih trupa koji je više od trideset godina opstajaomenjajući nazive i donekle koncepciju. Poslednjih godina ovaj festival se zove Eks-Teatar Fest i okuplja najznaćajnije pozorišne trupe koje, po mišljenju selektora, ocrtavaju stanje stvari u današnjem teatru i prikazuju kojim putem ide savremeno pozorište.

Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše jugoslavije „Rukopisi“. U prvih trinaest godina „Rukopisi“ su davali šansu mladim pančevačkim pesnicima da vide svoje stihove u svom zborniku.

Narednih godina konkurs se proširio na prostor Jugoslavije, da bi danas okupljao mlade pesnike i pisce sa prostora bivše Jugoslavije. Etno glas je manifestacija u organizaciji Doma omladine i KUD Stanko Punović NIS RNP.

Festival ima za cilj da prikaže i sačuva od zaborava bogato pevačko nasleđe naših predaka.

Od 2015. godine, Dom omladine organizuje i „FreeDom Art Festival“, manifestaciju koja ima za cilj da promoviše kulturu slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem prezentacije različitih formi umetničkog izražavanja. Više od trideset godina „Škola crtanja“ u Domu omladine pomaže mladim likovnim stvaraocima da steknu osnovna znanja u slikarstvu, grafici, vajarstvu – koja su pomogla mnogima da se upišu na Akademije likovne ili primenjene umetnosti.

Kao dopuna muzičkom programu, u Domu funkcioniše i PAnDEMOnium studio za muzičke probe i snimanja.

Adresa: Svetog Save 10, Pančevo
Telefon: +381 (0)13 311 315
Web: www.domomladinepancevo.rs

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: