Manastir Šišatovac

Manastir sa crkvom posvećenom Rođenju Bogorodice smešten je na zapadnom delu Fruške gore, na izvoru Remete.

Prema Zaveštatelnom svitku, čuvanom do Drugog svetskog rata u manastiru, osnovao ga je 1520. žički iguman Teofil sa monasima Ilarionom i Visarionom na mestu male crkve Sv. Nikole, zvane Remetska.

Prvi pisani pomen o Šišatovcu, pod imenom Remeta, potiče iz 1545. i odnosi se na plaćanje dažbina turskim vlastima. Tokom XVI i XVII veka turski izvori pominju niz graditeljskih intervencija na manastirskom kompleksu. Današnja crkva je izgrađena 1778. trudom vršačkog episkopa Vićentija Popovića. To je trikonhalna građevina velikih dimenzija, sa kupolom nad presekom transepta i uzdužnog broda i visokim zvonikom nad zapadnim pročeljem. Fasade su istaknute naizmeničnim ređanjem opeke i kamena. Horizontalnoj podeli je suprodstavljena vertikalna, udvojenim pilastrima i polukolonetama, čime je postignuta skladnost u dekorativnom izrazu. Zidanu oltarsku pregradu oslikao je 1794. Grigorije Davidović Opšić, koji je autor i zidnog slikarstva. Središte kulta sv. Stefana Štiljanovića od sredine XVI veka, mesto na kome su se čuvale njegove mošti do 1942, važan kulturni centar na početku XIX veka za vreme arhimandrita Lukijana Mušickog, Šišatovac je kao i drugi fruškogorski manastiri doživeo sudbinu razaranja za vreme Drugog svetskog rata. Sistematska obnova kompleksa započela je 1970.

Manastir Šišatovac (16. vek), 22207 Ležimir, tel: 022/663-530, Hram Rođenja Presvete Bogorodice (1728) kapela svetih apostola Petra i Pavla (18. vek).

Nastojatelj: jeromonah Andrej Nenić, sa bratijom.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku