Galerija Zuzke Medveđ – Bački Petrovac

Zuzka Medveđ, kratko pred svoju smrt (1985) napisala je svoj životni i umetnički testament, koji glasi:

„Ja, akademska slikarka Zuzka Medveđ iz Petrovca, celo svoje delo koje sam stvorila pod visokim bačkim nebom i tako čudesno lepo gomilajućim se oblacima iznad žetvenih njiva moje Podhore i rodnog kraja, sada životom i radom zapečaćene posvećujem mojim dragim sunarodnicima, Petrovčanima i zemljacima u Jugoslaviji. Neka ga vole sa takvom ljubavlju sa kakvom sa ja volela njih.”

Na osnovu ove pismeno izražene poslednje volje, veći deo likovnog dela Zuzke Medveđ je pripao Petrovčanima. Godine 1986. deo bivše osnovne škole daje se na korišćenje Domu kulture u Petrovcu a sa ciljem otvaranja galerije adaptiraju se nekadašnje učionice.
Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.
U okviru Galerije Zuzke Medveđ realizuje se jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija Slovaka sa ovog područja – Bijenale slovačkih slikara. Reč je o izložbenoj manifestaciji tipa smotre, koja se prvi put održala u Galeriji Zuzke Medveđ od 23. novembra do 8. decembra 1991, pod nazivom 1. bijenale slovačkog vojvođanskog likovnog stvaralaštva – Petrovac – ’91.

Adresa: Kolarova 2, Bački Petrovac
Telefon: +381 (0)21 780 040
E-mail: [email protected]
Web: www.muzeumslovakov.rs/sr/galerija-zuzke-medvedj

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]