Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“

Koviljsko – Petrovaradinski rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema (5.895 ha), sa brojnim životnim zajednicama, funkcionalno povezanih u integralnu celinu.

Nalazi se u jugoistočnoj Bačkoj, na inundacionom području srednjeg toka Dunava. Temeljne vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari) i raznovrsnost i bogatstvo faune (206 vrste ptica i 24 vrste riba), naročito prisustvo retkih i proređenih vrsta.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2005. god proglašen za međunarodno značajno područje biljaka (IPA), 2004. godine je uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na spisku vlažnih područja Ramsarske konvencije (2012).

Uzimajući u obzir malu udaljenost od Novog Sada (20km) i Beograda (60km) i neposrednu blizinu autoputa E75, Specijalni rezervat prirode „Koviljsko – petrovaradinski rit“ pruža izvanredne mogućnosti sa aspekta uspostavljanja i razvoja turizma i turističke ponude uopšte:

Edukativna staza na lokalitetu Kurjačka greda dužine 1000 m pogodna je za manje grupe posetilaca.

Lokalitet Šlajz – jedan je od najposećenijih i najatraktivnijih lokaliteta u čitavom rezervatu. Najbliži je naselju Kovilj i predstavlja stecište ljubitelja prirode, pecaroša i šetača. Na lokalitetu Šlajz postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca i vožnje u funkciji pecanja.

Lokalitet Tikvara – nalazi se uz nasip, pored lokalnog puta a u neposrednoj blizini manastira Kovilj. Na ovom lokalitetu je izgradjen Ekološko-edukativni centar kojeg čine učionica na otvorenom sa klupama i stolovima i osmatračnica za ptice (kapaciteta za prijem 20 – 30 učenika). Pored ekološke učionice je i osmatračnica za ptice sa koje se pruža pogled na okolnu šumu i bare.

Poseban značaj i atrakciju ovom prostoru daje Manastir Kovilj koji datira iz XIII veka i koji može biti sastavni deo ponuda.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.