Dvorac Danijel Ladislav – Konak

Dvorac u Konaku izgradio je baron Ladislav Daniel 1898. godine. Uz glavnu zgradu za stanovanje veleposednika, izgrađena je još jedna skromnija zgrada za stanovanje biroša i sluga, a nešto udaljeniji su ostali ekonomski objekti, konjušnica, štale i sl. Dvorac okružuje park koji se prostire na nekoliko hektara sa retkim stablima raznih egzotičnih vrsta, ali je danas zapušten.

Zgrada je prizemna, podužno orijentisana građevina simetrične osnove sa karakterističnim klasicističkim portikom na prednjoj i zadnjoj fasadi i pristupnom rampom. Jednostavniji portik sa severne strane, služio je kao glavni ulaz, a drugi sa južne strane, kao izlaz prema parku. Portik na severnoj fasadi ima četiri jonska stuba koji nose jednostavan timpanon bez ukrasa, stepenište u sredini i bočne kolske prolaze. Onaj na južnoj strani je bogatije dekorisan, ima šest jonskih stubova koji se u krovnoj zoni završavaju ukrasnim vazama, kao i polukružno stepenište kojim se silazi u park. Između stubova u gornjoj zoni su slepe arkade koje nose plitki pilastri, a u donjoj zoni, između stubova postojala je ograda od kovanog gvožđa sa jednostavnim ukrasima. U krovnoj zoni, u ravni stubova, nalazi se atika sa balustradama.

Raspored prozorskih otvora je ritmičan i usklađen sa unutrašnjim rasporedom prostorija. Krov je mansardni, crepovi su raznobojno gleđosani i složeni u cik-cak šaru, što zdanju daju poseban utisak raskoši i reprezantativnosti. Dvorac u Konaku svojom arhitektonskom koncepcijom predstavlja lep primer jednostavnijeg, prizemnog podužno orijentisanog klasicističkog objekta, namenjenog luksuznijem stanovanju spahijske porodice, te sa lepo uređenim parkom čini skladnu celinu.

U dvorcu se nalazi osnovna škola koja nema dovoljno novčanih sredstava da ga redovno održava.

Dvorac nije otvoren za posetioce.

Adresa: Maršala Tita 14, Konak
Telefon: +381 (0)23 856 006

Sastojci:

– 500 grama bundeve
– 3 kašike maslinovog ulja
– 500 mililitara bujona (supe)
– Prstohvat soli, lovor, peršun, biber i kari začin po ukusu
– 1 kašika kisele pavlake

Način pripreme:

Bundevu očistite pa isecite na manje kocke. Pripremite bujon na način koji to inače radite, a možete koristiti pileći, ili povrtni.

U odgovarajućoj šerpi na maslinovom ulju kratko propržite bundevu, tek 1-2 minuta, stalno mešajući da se ravnomerno uprži. Nalijte zatim bujonom, i ostavite da provri. Od trenutka kada provri kuvajte dalje dok bundeva fino ne omekne. Za to će biti potrebno otprilike 20min na umerenoj temperaturi..

Nakon toga dodajte začine, i uz pomoć štapnog miksera ispasirajte čorbu. Možete to uraditi i u blenderu. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, onda bundevu izgnječite viljškom ili pasirkom. Na kraju krajeva, možete samo s početka seći jako male komade bundeve, tako da kasnije ne pasirate.

Vratite čorbu na ringlu, dodajte kašiku kisele pavlake, dobro promešajte i pustite da provri na umerenoj temperaturi. Čim provri sklonite sa ringle, pa poslužite toplo uz tost hleb ili po ukusu!

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

1 thought on “Dvorac Danijel Ladislav – Konak”

  1. Osnovna škola"Vuk Karadžić" Konak

    Poštovani,
    u navedenom dvorcu se nalazi osnovna škola „Vuk Karadžić“ koja redovno održava kako unutrašnjost tako i spoljašnjost škole. Ogroman park koji se nalazi oko pomenutog dvorca redovno se održava što od strane domara, preko dečijih akcija do lokalne samouprave koja izlazi u susret za veće radove poput seče granja koje je visoko i dr. Škola je angažovala i majstore koji ovih dana renoviraju biblioteku i sanitarni čvor, za šta je Opština Sečanj takođe izašla u suret a sve na obrazloženi predlog Upravnih organa škole. Shodno mogućnostima škola ulaže i održava dvorac kako bi što duže bio funkcionalan a pri tom ne menjajući njegovu autentičnost.
    Srdačan pozdrav.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.