Bačka Topola

Bačka Topola je gradsko naselje i sedište opštine Bačka Topola, u Severnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 14.573 stanovnika.

Ovde se nalaze muzej Bačke Topole, seoska kuća panonskog tipa s okućnicom i kaštel Pala Kraia i vetrenjača.

Istorija


Arheološka istraživanja na teritoriji opštine pokazala su da se ovde nalazilo naselje još u periodu kamenog doba. Gradski muzej iz Subotice je vršio iskopavanja i pronađeni su predmeti od kosti i kamena. Istraživanja su takođe pokazala da su ljudi boravili na tim prostorima i u periodu od pre 8-10.000 godina. U doba Neolita postoje dvoumljenja oko naseljavanja ovih prostora. Naime, smatra se da predeo današnje opštine nije bio naseljen zbog toga što se tada nalazio prekriven hrastovim šumama, međutim, kasnijim iskopavanjima došlo se do arheoloških nalaza upravo iz tog perioda. Prilikom izgradnje veštačkog jezera pronađena je jedna nekropola iz Bronzanog doba za koju se smatra da pripada Higelgreber kulturi, narodima koji su živeli tu pre 3.400-3.300 godina. U periodu Rimskog carstva ove prostore naseljavaju Sarmati. Na teritoriji opštine je pronađeno više lokaliteta iz ovog perioda. Pronađeni su grobovi iz ovog perioda, mnogobrojna keramika, više nekropola, ostaci naselja. Na lokalitetu Bankert-Vagohid pronađeno je oko 222 groba, od kojih oko 40 spadaju u epohu Sarmata.

Demografija


U naselju Bačka Topola živi 12.101 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,5 godina (40,7 kod muškaraca i 44,1 kod žena).

Stanovništvo u ovom naselju je mešovito uz mađarsku većinu (prema popisu iz 2011. godine), a u poslednja tri popisa primećen je pad u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

Ada

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]