Bačka Topola

Bačka Topola je gradsko naselje i sedište opštine Bačka Topola, u Severnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 14.573 stanovnika.

Ovde se nalaze muzej Bačke Topole, seoska kuća panonskog tipa s okućnicom i kaštel Pala Kraia i vetrenjača.

Istorija


Arheološka istraživanja na teritoriji opštine pokazala su da se ovde nalazilo naselje još u periodu kamenog doba. Gradski muzej iz Subotice je vršio iskopavanja i pronađeni su predmeti od kosti i kamena. Istraživanja su takođe pokazala da su ljudi boravili na tim prostorima i u periodu od pre 8-10.000 godina. U doba Neolita postoje dvoumljenja oko naseljavanja ovih prostora. Naime, smatra se da predeo današnje opštine nije bio naseljen zbog toga što se tada nalazio prekriven hrastovim šumama, međutim, kasnijim iskopavanjima došlo se do arheoloških nalaza upravo iz tog perioda. Prilikom izgradnje veštačkog jezera pronađena je jedna nekropola iz Bronzanog doba za koju se smatra da pripada Higelgreber kulturi, narodima koji su živeli tu pre 3.400-3.300 godina. U periodu Rimskog carstva ove prostore naseljavaju Sarmati. Na teritoriji opštine je pronađeno više lokaliteta iz ovog perioda. Pronađeni su grobovi iz ovog perioda, mnogobrojna keramika, više nekropola, ostaci naselja. Na lokalitetu Bankert-Vagohid pronađeno je oko 222 groba, od kojih oko 40 spadaju u epohu Sarmata.

Demografija


U naselju Bačka Topola živi 12.101 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,5 godina (40,7 kod muškaraca i 44,1 kod žena).

Stanovništvo u ovom naselju je mešovito uz mađarsku većinu (prema popisu iz 2011. godine), a u poslednja tri popisa primećen je pad u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.