Bački Petrovac

Bački Petrovac je gradsko naselje u opštini Bački Petrovac u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 6155 stanovnika.

Istorija


Na teritoriji naselja Bački Petrovac već u praistorijsko doba postojala su naselja a najstariji pomen je iz 13. veka kada je priznat za samostalnu crkveno opštinu sa crkvom koja je posvećena sv. Petru. Ime Petrovac se navodi i u istoriskim izvorima i analima iz 15. i 16. kao i 17. veka. Imena Bodonj, Telek i Dragovo govore o tome da su prvi stanovnici tu bili Mađari i Srbi. U vreme turskog doba tu se pominje seoce sa 19 zatim 5 i krajem 16. veka 28 porodica. U vreme ustanka Rakocija Dragovo, Bodonj i druga naselja su bila spaljena i ostao je samo Petrovac.

U prvoj polovini 18. veka došlo je do seobe Slovaka na Donju zemlju. 1747. dovedeni su prvi Slovaci u Bačku na imanje Čarnojevića u Futogu gde im je on ustupio deo stare opštine Petrovac u kojoj je bilo 19 srpskih porodica. Prvi slovački doseljenici potiču iz novohradske stolice (koja se danas uglavnom nalazi u Mađarskoj). U 18. vek i 19. veku ovde je bilo veliko vlastelinstvo — futoško, koje je obuhvatalo Gložan i Petrovac. Prvi podaci o broju stanovnika datiraju iz 1772. godine iz vremena Marije Terezije i u Petrovcu je pobrojano 423 porodice od čega 37 srpskih, a skupa je bilo 2 000 stanovnika. Znači da je Petrovac u to doba bio oveće naselje. U 18. i 19. veku postaje najveće slovačko naselje u Bačkoj. Posle je naišlo doba stagnacije usled odliva stanovništva u Srem i za vreme rata u Čehoslovačku. No iako je u populaciji nastala određena stagnacija Petrovac se razvija kulturno, privredno, trgovinski i u administrativno- upravnom smislu je napredovao i postao je ne samo kulturno središte Slovaka već se svrstao u najnaprednija naselja u južnoj Bačkoj.

Bački Petrovac je imao znatan doprinos u borbi sa okupatorom i to u okviru Novosadskog partizanskog odreda, sve do konačnog oslobođenja 1944. godine. Novembra 1944. godine u Bačkom Petrovcu je formirana Četrnaesta vojvođanska (slovačka) brigada, sastavljena od pripadnika slovačke nacionalnosti.

Demografija


U naselju Bački Petrovac živi 5434 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina (38,5 kod muškaraca i 42,8 kod žena). U naselju ima 2567 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,62.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Slovacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.