Bački Petrovac

Bački Petrovac je gradsko naselje u opštini Bački Petrovac u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 6155 stanovnika.

Istorija


Na teritoriji naselja Bački Petrovac već u praistorijsko doba postojala su naselja a najstariji pomen je iz 13. veka kada je priznat za samostalnu crkveno opštinu sa crkvom koja je posvećena sv. Petru. Ime Petrovac se navodi i u istoriskim izvorima i analima iz 15. i 16. kao i 17. veka. Imena Bodonj, Telek i Dragovo govore o tome da su prvi stanovnici tu bili Mađari i Srbi. U vreme turskog doba tu se pominje seoce sa 19 zatim 5 i krajem 16. veka 28 porodica. U vreme ustanka Rakocija Dragovo, Bodonj i druga naselja su bila spaljena i ostao je samo Petrovac.

U prvoj polovini 18. veka došlo je do seobe Slovaka na Donju zemlju. 1747. dovedeni su prvi Slovaci u Bačku na imanje Čarnojevića u Futogu gde im je on ustupio deo stare opštine Petrovac u kojoj je bilo 19 srpskih porodica. Prvi slovački doseljenici potiču iz novohradske stolice (koja se danas uglavnom nalazi u Mađarskoj). U 18. vek i 19. veku ovde je bilo veliko vlastelinstvo — futoško, koje je obuhvatalo Gložan i Petrovac. Prvi podaci o broju stanovnika datiraju iz 1772. godine iz vremena Marije Terezije i u Petrovcu je pobrojano 423 porodice od čega 37 srpskih, a skupa je bilo 2 000 stanovnika. Znači da je Petrovac u to doba bio oveće naselje. U 18. i 19. veku postaje najveće slovačko naselje u Bačkoj. Posle je naišlo doba stagnacije usled odliva stanovništva u Srem i za vreme rata u Čehoslovačku. No iako je u populaciji nastala određena stagnacija Petrovac se razvija kulturno, privredno, trgovinski i u administrativno- upravnom smislu je napredovao i postao je ne samo kulturno središte Slovaka već se svrstao u najnaprednija naselja u južnoj Bačkoj.

Bački Petrovac je imao znatan doprinos u borbi sa okupatorom i to u okviru Novosadskog partizanskog odreda, sve do konačnog oslobođenja 1944. godine. Novembra 1944. godine u Bačkom Petrovcu je formirana Četrnaesta vojvođanska (slovačka) brigada, sastavljena od pripadnika slovačke nacionalnosti.

Demografija


U naselju Bački Petrovac živi 5434 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina (38,5 kod muškaraca i 42,8 kod žena). U naselju ima 2567 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,62.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Slovacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: