Banatska soba – Bela Crkva

Škola plus „Dositej Obradović” oformirala je ovu sobu sa idejom očuvanja i negovanja lepe i bogate prošlosti južnog Banata, kao svojevrsan doprinos turističkoj ponudi Bele Crkve.

Izašla je pred javnost sa stalnom postavkom, koja pruža sintetičku sliku multietničke prošlosti ovoga kraja. Izloženi predmeti svedoče o prožimanju i zajedničkom životu više kultura prisutnih na području Južnog Banata.

Knjiga utisaka je puna lepih emocija prenetih na papir – prava turistička zanimljivost, po rečima posetilaca. Ova kolekcija živo svedoči o prošlosti Bele Crkve, ljudima, običajima i navikama. Izložba teži da probudi, posebno kod mladih naraštaja interesovanje za Belu Crkvu kao multikulturalnu tačku sa prošlošću, u kojoj se mešaju uticaji mnogih nacija: Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka…

Posetom velikog broja turista iz zemlje i inostranstva ostvaruje ilj da se široj javnosti omogući sagledavanje segmenata kulturnog i istorijskog nasleđa, i o tome stvore individualna znanja, uvidom u materijalnu i duhovnu kulturu ovdašnjeg naroda.

Adresa: NVO “Škola plus”, Trg ruskih kadeta 1 Bela Crkva

Telefon: +381 (0) 61 315 45 99

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.