Banatski kulturni centar – Novo Miloševo

Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji.

Ova porodičana kreativna industrija bavi se umetničkim stvaralaštvom, produkcijom i različitim vidovima delovanja u kulturi. BKC organizuje brojne kulturne programe po čitavoj Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu. Banatski kulturni centar ima razvijenu izdavačku produkciju, redovno izlaže na sajmovima knjiga, a organizuje ukupno šest tradicionalnih manifestacija i festivala godišnje nudeći svojim radom jedinstveni koncept delovanja u kulturi.

Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji. Ova porodičana kreativna industrija bavi se umetničkim stvaralaštvom, produkcijom i različitim vidovima delovanja u kulturi. BKC organizuje brojne kulturne programe po čitavoj Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu. Banatski kulturni centar ima razvijenu izdavačku produkciju, redovno izlaže na sajmovima knjiga, a organizuje ukupno šest tradicionalnih manifestacija i festivala godišnje nudeći svojim radom jedinstveni koncept delovanja u kulturi.

Rad Banatskog kulturnog centra odlikuje i delovanje sa lokalnog nivoa na globalni kroz umetnost i književnost, kao i negovanje tradicije i koncepta istorijskog multikulturalnog Banata.

Osnivač i direktor ovog porodičnog kulturnog centra sa sedištem u Novom Miloševu je književnik Radovan Vlahović.

Pod ovim imenom, Banatski kulturni centar počinje sa radom 2006. godine, a prethodili su mu, takođe, privatni oblici delovanja: Pozorište u prirodi osnovano 1985. godine u Krušedolu, Kulturno dvorište osnovano 1986. godine u Novom Milooševu, kao i izdavačka i kulturološka delatnost kompanije Novi Zenit u devedesetim godinama.

BKC organizuje različite kulturne programe (književne, likovne, muzičke, pozorišne, filmske, multimedijalne…) u zemlji i inostranstvu. Banatski kulturni centar organizovao je preko 700 različitih programa.

2008. godine pokrenuta je izdavačka delatnost BKC-a i do sada je objavljeno je preko 350 naslova. Izdavačka produkcija BKC-a je 40-50 novih naslova godišnje. Rukopisi za objavljivanje u redakciju BKC-a stižu od autora iz naše i drugih zemalja, na srpskom i stranim jezicima.

Izdavačka produkcija BKC-a karakteristična je po objavljivanju savremene poezije i proze, prevodilaštvu sa srpskog na strane jezike, objavljivanju prvih knjiga mladih autora, objavljivanju monografija i naučnih studija, objavljivanju knjiga pisanih na stranim i jezicima manjinskih naroda u našoj zemlji, i negovanju zavičajne tradicije i stvaralaštva…

2011. godine, Banatski kulturni centar među prvima u Srbiji počinje sa objavljivanjem elektronskih izdanja knjiga.

Ministarstvo kulture Republike Srbije redovno izlaže izdanja BKC-a na stranim jezicima na nacionalnom štandu na sajmovima u inostranstvu (Frankfurt, Lajpcig…).

2016. godine pokrenut je Elektronski časopis za književnost i umestnost mladih REZ u izdanju BKC-a.

Adresa: Jna 35, Novo Miloševo
Telefon: +381 (0)23 783 155
E-mail: [email protected]
Web: www.banatskikulturnicentar.blogspot.com

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: