Banatski kulturni centar – Novo Miloševo

Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji.

Ova porodičana kreativna industrija bavi se umetničkim stvaralaštvom, produkcijom i različitim vidovima delovanja u kulturi. BKC organizuje brojne kulturne programe po čitavoj Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu. Banatski kulturni centar ima razvijenu izdavačku produkciju, redovno izlaže na sajmovima knjiga, a organizuje ukupno šest tradicionalnih manifestacija i festivala godišnje nudeći svojim radom jedinstveni koncept delovanja u kulturi.

Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji. Ova porodičana kreativna industrija bavi se umetničkim stvaralaštvom, produkcijom i različitim vidovima delovanja u kulturi. BKC organizuje brojne kulturne programe po čitavoj Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu. Banatski kulturni centar ima razvijenu izdavačku produkciju, redovno izlaže na sajmovima knjiga, a organizuje ukupno šest tradicionalnih manifestacija i festivala godišnje nudeći svojim radom jedinstveni koncept delovanja u kulturi.

Rad Banatskog kulturnog centra odlikuje i delovanje sa lokalnog nivoa na globalni kroz umetnost i književnost, kao i negovanje tradicije i koncepta istorijskog multikulturalnog Banata.

Osnivač i direktor ovog porodičnog kulturnog centra sa sedištem u Novom Miloševu je književnik Radovan Vlahović.

Pod ovim imenom, Banatski kulturni centar počinje sa radom 2006. godine, a prethodili su mu, takođe, privatni oblici delovanja: Pozorište u prirodi osnovano 1985. godine u Krušedolu, Kulturno dvorište osnovano 1986. godine u Novom Milooševu, kao i izdavačka i kulturološka delatnost kompanije Novi Zenit u devedesetim godinama.

BKC organizuje različite kulturne programe (književne, likovne, muzičke, pozorišne, filmske, multimedijalne…) u zemlji i inostranstvu. Banatski kulturni centar organizovao je preko 700 različitih programa.

2008. godine pokrenuta je izdavačka delatnost BKC-a i do sada je objavljeno je preko 350 naslova. Izdavačka produkcija BKC-a je 40-50 novih naslova godišnje. Rukopisi za objavljivanje u redakciju BKC-a stižu od autora iz naše i drugih zemalja, na srpskom i stranim jezicima.

Izdavačka produkcija BKC-a karakteristična je po objavljivanju savremene poezije i proze, prevodilaštvu sa srpskog na strane jezike, objavljivanju prvih knjiga mladih autora, objavljivanju monografija i naučnih studija, objavljivanju knjiga pisanih na stranim i jezicima manjinskih naroda u našoj zemlji, i negovanju zavičajne tradicije i stvaralaštva…

2011. godine, Banatski kulturni centar među prvima u Srbiji počinje sa objavljivanjem elektronskih izdanja knjiga.

Ministarstvo kulture Republike Srbije redovno izlaže izdanja BKC-a na stranim jezicima na nacionalnom štandu na sajmovima u inostranstvu (Frankfurt, Lajpcig…).

2016. godine pokrenut je Elektronski časopis za književnost i umestnost mladih REZ u izdanju BKC-a.

Adresa: Jna 35, Novo Miloševo
Telefon: +381 (0)23 783 155
E-mail: [email protected]
Web: www.banatskikulturnicentar.blogspot.com

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]