Banja Kanjiža

Nalazi na krajnjem severu Vojvodine, na obodu istoimene varoši iz 14. veka, uz samu reku Tisu, a na samo 15 km od srpsko-mađarske granice i 40 km od Subotice.

Dobro je povezana auto-putem E-75 sa Novim Sadom i Beogradom. Banja je izgrađena na mestu nekadašnjih „čudotvornih“ arteških bunara, na 87 m nadmorske visine, u velikom zelenom parku i poseduje brojna terapeutska svojstva. Lekovita voda se eksploatiše se iz tri arterška izvora (bunara) od čega su dva izvora od otkrivanja vrela, s alkalnom vodom (27°-51°C), a treći novijeg datuma sa natrijum-hidrokarbonatna-sulfidnom vodom (64°-78°C).

Pored vode, zbog specifičnog sastava, koristi se u lečenju i blato (peloid). Lečenje i terapije se sprovode uz obavezne konsultacije i kontrolu lekara i uz pomoć brojnih terapija: hidroterapija, peloidoterapija, elektroterapija, ručna masaža i kineziterapija.

Pogodna klima ovog kraja, kao i sportska dvorana, solarijum, sauna, zatvorena plivališta s mineralnom vodom, fudbalska, teniska igrališta i atletske staze doprinose potpunom opuštanju, osveženju i rekreaciji gostiju i doprineli su da je Banja  postala omiljeno mesto za pripreme sportista, organizovanje konferencija i drugih vidova naučno-stručnih skupova. opularni su i preventivni i Wellness programi.

Šetnja prostranim parkom na obali Tise, izleti do Subotice, Palićkog i Ludoškog jezera, Bačke Topole, ergele „Zobnatica” i poseta kulturnim znamenitostima ovog kraja upotpunjuju boravak.

Lekovite vode Banje leče: reumatska oboljenja, stanja nakon povreda koštano-zglobnog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije, oštećenja centralnog nervnog sistema kod dece, medicinska rehabilitacija stacionarnog i ambulantnog tipa.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: