Banja Kanjiža

Nalazi na krajnjem severu Vojvodine, na obodu istoimene varoši iz 14. veka, uz samu reku Tisu, a na samo 15 km od srpsko-mađarske granice i 40 km od Subotice.

Dobro je povezana auto-putem E-75 sa Novim Sadom i Beogradom. Banja je izgrađena na mestu nekadašnjih „čudotvornih“ arteških bunara, na 87 m nadmorske visine, u velikom zelenom parku i poseduje brojna terapeutska svojstva. Lekovita voda se eksploatiše se iz tri arterška izvora (bunara) od čega su dva izvora od otkrivanja vrela, s alkalnom vodom (27°-51°C), a treći novijeg datuma sa natrijum-hidrokarbonatna-sulfidnom vodom (64°-78°C).

Pored vode, zbog specifičnog sastava, koristi se u lečenju i blato (peloid). Lečenje i terapije se sprovode uz obavezne konsultacije i kontrolu lekara i uz pomoć brojnih terapija: hidroterapija, peloidoterapija, elektroterapija, ručna masaža i kineziterapija.

Pogodna klima ovog kraja, kao i sportska dvorana, solarijum, sauna, zatvorena plivališta s mineralnom vodom, fudbalska, teniska igrališta i atletske staze doprinose potpunom opuštanju, osveženju i rekreaciji gostiju i doprineli su da je Banja  postala omiljeno mesto za pripreme sportista, organizovanje konferencija i drugih vidova naučno-stručnih skupova. opularni su i preventivni i Wellness programi.

Šetnja prostranim parkom na obali Tise, izleti do Subotice, Palićkog i Ludoškog jezera, Bačke Topole, ergele „Zobnatica” i poseta kulturnim znamenitostima ovog kraja upotpunjuju boravak.

Lekovite vode Banje leče: reumatska oboljenja, stanja nakon povreda koštano-zglobnog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije, oštećenja centralnog nervnog sistema kod dece, medicinska rehabilitacija stacionarnog i ambulantnog tipa.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.