Banja Palić

Banja Palić nalazi se na Palićkom jezeru, koji je i čuveno izletište Subotičana, kao i poznata turistička destinacija u Srbiji. U blizini banje se nalazi i Zoološki vrt.

Naziv Palić verovatno potiče od reči Palij koja se prvi put pominje u dokumentima još 1462. godine.

Prvo toplo kupatilo u banji Palić izgrađeno je još 1845. godine i od tad je Palić postao banja.

Lekovita voda iz jezera je analizirana 1856. godine, pa je obzirom da je Palićko jezero bilo vrlo slano, so vađena iz njega da bi voda imala što bolji sastav za ljudski organizam.

Deset godina od početka građenja banje, 1853. godine, na Paliću je sagrađena „Trščara“, prvi hotel za smeštaj gostiju. Povedeni time, građani Subotice počeli su da grade privatne vile u okolini, sa idejom da se i sami bave turizmom i ugostiteljstvom. Prva kafana „Mala gostiona“ sagrađena je davne 1850. godine.

Tramvajski saobraćaj između Subotice i Palića uspostavljen je već 1897. godine.

Poseban razvoj ova banja doživljava početkom 20. veka.

Karakteristike vode Palićkog jezera

Voda u Palićkom jezeru je alkalna, a sadrži i rubidijum i litijum koji se koriste pri lečenju nervnih i reumatskih oboljenja. Čak je i blato u jezeru lekovito, a sastojak stroncijum koji takođe sadrži, pomaže za strastanje kostiju. Temperatura vode je 25°C.

Bolesti koje se leče u banji Palić

Lekovita voda Palićkog jezera povoljna je za lečenje raznih hroničnih ili akutnih reumatskih oboljenja, problema sa kičmom (išijasa), kožnih oboljenja (ekcema i infekcija), nervnih i ginekoloških oboljenja kao i bolesti digestvnog trakta.

Vrste medicinskih tretmana koji su u ponudi

Lečenje u banji Palić uglavnom se vrši pijenjem lekovite vode, kupanjem u toplim kupatilima i stavljanjem obloga od zagrejanog mineralnog mulja u blatnim kupatilima. Pored toga, pri lečenju se koriste i masaža, kao i elektroterapija.

Rekreacija u banji Palić

Palić je jedna od omiljenih destinacija ne samo žitelja Subotice i okoline, već i ostatka Vojvodine i srbije. Pored lečenja, gosti na raspolaganju imaju mnoge druge aktivnosti. Na jezeru je moguć ribolov, jedriličarenje i veslanje. Palić ima atletske staze, terene za tenis i male sportove, ali i otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom. Na samom Palićkom jezeru postoji i nekoliko uređenih kupališta, a pored jezera postoji staza za šetnju. Ako ste u prilici, nemojte zaobići ni palićki Zoološki vrt.

Možete da ručate ili večerate u Maloj gostioni koja i danas radi, ili u nekim od restorana koji se nalaze pored jezera.

Za goste banje Palić koji nisu iz Subotice ili okoline, preporučujemo da obavezno obiđu taj grad koji ima mnoštvo kulturno – istorijskih spomenika i prelepu arhitekturu.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku