Pozorište „Kostolanji Deže“ – Subotica

Suočava, šokira, uzbudjuje, čini te radoznalim i zavisnim. To je Pozorište "Kosztolányi Dezső" već 21 godinu.

Pozorište se tokom vremena iskristalisalo kao eksperimentalno, tzv. umetničko pozorište grada, prepoznatljivo po osobenom radu i estetici reditelja Andraša Urbana.

Trupa broji pet stalnih glumaca. Predstave se igraju na mađarskom jeziku, a od 2007 godine postoji i prevod na srpski.

Tokom proteklih godina predstave su izvođene na raznim pozorišnim festivalima, ne samo u regionu i u Evropi, nego i u Aziji, u Južnoj Americi; 2011 godine u Indiji, a 2012 godine u Brazilu. Stalni je gost najvažnijih pozorišnih festivala kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, i na raznim pozorišnim događajima u regionu.

U ovom pozorištu suština je prvenstveno na savremenom studijskom radu koji se organski vezuje za realnost kako lokalnog, tako i globalnog života.

Predstave u izvedbi ovog pozorišta dokaz su da i eksperimentalni komadi mogu da budu deo pozorišnog mejnstrima, a da istovremeno, po umetničkim standardima, zauzmu istaknuto mesto u regionu.

U ime različitosti od 2006 godine „saobraća“ Desireov Tramvaj, što je jedan jedinstveni, celogodišnji program, čiji je cilj da upozna vojvođansku publiku sa umetnicima i autorima koji u okviru sopstvene umetnosti izvode eksperimentalne, uzbudljive, i kvalitetne produkcije na pozorišnoj paleti.

Od 2009 godine pozorište ima svoj regionalni, međunarodni, savremeni pozorišni festival, Desire Central Station, kojim je izborio važnu poziciju u kulturnom životu ovog regiona.

Adresa: Trg žrtava fašizma 5, Subotica
Telefon: +381 (0)24 557 471
E-mail: [email protected]
Web: www.kosztolanyi.org

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: