Pozorište „Kostolanji Deže“ – Subotica

Suočava, šokira, uzbudjuje, čini te radoznalim i zavisnim. To je Pozorište "Kosztolányi Dezső" već 21 godinu.

Pozorište se tokom vremena iskristalisalo kao eksperimentalno, tzv. umetničko pozorište grada, prepoznatljivo po osobenom radu i estetici reditelja Andraša Urbana.

Trupa broji pet stalnih glumaca. Predstave se igraju na mađarskom jeziku, a od 2007 godine postoji i prevod na srpski.

Tokom proteklih godina predstave su izvođene na raznim pozorišnim festivalima, ne samo u regionu i u Evropi, nego i u Aziji, u Južnoj Americi; 2011 godine u Indiji, a 2012 godine u Brazilu. Stalni je gost najvažnijih pozorišnih festivala kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, i na raznim pozorišnim događajima u regionu.

U ovom pozorištu suština je prvenstveno na savremenom studijskom radu koji se organski vezuje za realnost kako lokalnog, tako i globalnog života.

Predstave u izvedbi ovog pozorišta dokaz su da i eksperimentalni komadi mogu da budu deo pozorišnog mejnstrima, a da istovremeno, po umetničkim standardima, zauzmu istaknuto mesto u regionu.

U ime različitosti od 2006 godine „saobraća“ Desireov Tramvaj, što je jedan jedinstveni, celogodišnji program, čiji je cilj da upozna vojvođansku publiku sa umetnicima i autorima koji u okviru sopstvene umetnosti izvode eksperimentalne, uzbudljive, i kvalitetne produkcije na pozorišnoj paleti.

Od 2009 godine pozorište ima svoj regionalni, međunarodni, savremeni pozorišni festival, Desire Central Station, kojim je izborio važnu poziciju u kulturnom životu ovog regiona.

Adresa: Trg žrtava fašizma 5, Subotica
Telefon: +381 (0)24 557 471
E-mail: [email protected]
Web: www.kosztolanyi.org

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]