Banja Rusanda

Banja Rusanda nalazi se na obalama slanog jezera Rusanda u naselju Melenci koje je 17 kilometara udaljeno od Zrenjanina.

Jezero se proteže na površini od 4 km2 i ostatak je nekadašnjeg Panonskog mora.

Karakteristike blata i vode u banji Rusanda

Blato koje se nalazi na dnu jezera je vrlo lekovito, neorganskog je porekla, a miriše na sumpor – vodonik. Lekovito blato – peloid iz jezera Rusanda prvi su ispitivali stručnjaci iz Beča, nakon čije je potvrde o izuzetnoj lekovitosti banja 1867. godine počela sa radom. Blato je nekad čak bilo izvoženo i u evropske prestonice, a danas banja nudi najvalitetniju peloidnu terapiju (terapiju blatom).

Pored lekovitog blata, ova banja ima i jedan izvor termalne vode čija je temperatura 32°C.

I blato i voda imaju bogat sastav i sadrže sumpornu kiselinu, natrijum sulfat i natrijum karbonat, kalcijum, magnezijum i mnoge druge minerale korisne za zdravlje.

Bolesti koje se leče u banji Rusanda

Banja je najpoznatija po velikom spektru oboljenja koje leči, pre svega po lečenju raznih posttraumatskih stanja nakon hirurških intervencija, preloma ili povreda, raznih reumatskih oboljenja, problema sa kičmom, kožnih bolesti, neuroloških problema, ginekoloških problema, problema sa mišićnim sistemom, oboljenja nervnog sistema, bolesti krvnih sudova i deformacija u dečjem uzrastu.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

U Banji su u ponudi različiti medicinski tretmani koji se obavljaju u Specijalnoj bolnici „Rusanda“ koja je opremljena savremenim medicinskim aparatima.

U bolnici se sprovode sledeće terapije: fizikalna – kinezi, hidro, magnetna, peloidna, neuropshihološka, foto, ultrazvučna, elektro, laserska terapija, podvodna masaža, akupunktura, parafin, galvanska kada i logopedski tretmani.

Odmor i rekreacija u banji Rusanda

Jezero Rusanda je u sastavu Parka priroda „Rusanda“ koji je pod zaštitom države. Park se prostire na površini od oko 1,200 hekara.

Banja se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu, okružena vinogradima i šumama bagrema, borova i lipa. Za ljubitelje šetnje uređene su mnoge pešačke staze. U blizini se nalaze sportski tereni za fudbal i tenis.

Za one koji žele aktivan odmor preporuka je da obiđu grad Zrenjanin koji je u blizini, Bečejsku ergelu, dvorac Fantast (Dunđerski) ili Carsku banju, koja je poznati lovni i ribolovni rezervat.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]