Narodno pozorište „Sterija“ – Vršac

U Vršcu pozorišni život traje više od dva veka. Godine 1761. podignut je Veliki srpski magistrat i više od 100 godina služio je kao stalna pozorišna zgrada.

Prve pozorišne predstave u Vršcu izvele su pozorišne družine iz Temišvara oko 1770. godine. Temišvar je administrativni i kulturni centar Južnog Banata.

U Vršcu gostuju razne pozorišne družine iz Austrije, Mažarske, Rumunije, Italije, Nemačke, a od srpskih pozorišta Srpsko Narodno Pozorište iz Novog Sada osnovano 1861. godine. Prva amaterska pozorišna predstava u Vršcu na srpskom odigrana je 1793. godine.

Priredili su je đaci Gramatikalne gimnazije sa svojim profesorom Mihajlom Krekićem i to tri komedije: „O Irodu“, „O bogatom čoveku“ i „O zlom ocu i rđavom sinu“. Velika sala za balove i pozorišne predstave izgrađena je 1896. godine u sklopu hotela „Aleksandrović“, kasnije „Glikman, pa „Srbija“.

U toj sali se sada nalazi Narodno pozorište „Sterija“. Ministarstva prosvete 1920. godine na čijem se čelu nalazio Branislav Nušić, donosi odluku da se u Banatu u Vršcu osnuje profesionalno pozorište.

Na sednici Saveta grada, održanoj 24. decembra 1920. godine doneta je odluka o osnivanju Pokrajnskog banatskog pozorišta „STERIJA“.

Svečanom premijerom 22. januara 1921. godine zvanično je počelo sa radom. Trajalo je svega tri godine.

Adresa: Svetosavski trg 6, Vršac
Telefon: +381 (0)13 833 122
E-mail: [email protected]
Web: www.npsterija.rs

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: