Narodno pozorište „Sterija“ – Vršac

U Vršcu pozorišni život traje više od dva veka. Godine 1761. podignut je Veliki srpski magistrat i više od 100 godina služio je kao stalna pozorišna zgrada.

Prve pozorišne predstave u Vršcu izvele su pozorišne družine iz Temišvara oko 1770. godine. Temišvar je administrativni i kulturni centar Južnog Banata.

U Vršcu gostuju razne pozorišne družine iz Austrije, Mažarske, Rumunije, Italije, Nemačke, a od srpskih pozorišta Srpsko Narodno Pozorište iz Novog Sada osnovano 1861. godine. Prva amaterska pozorišna predstava u Vršcu na srpskom odigrana je 1793. godine.

Priredili su je đaci Gramatikalne gimnazije sa svojim profesorom Mihajlom Krekićem i to tri komedije: „O Irodu“, „O bogatom čoveku“ i „O zlom ocu i rđavom sinu“. Velika sala za balove i pozorišne predstave izgrađena je 1896. godine u sklopu hotela „Aleksandrović“, kasnije „Glikman, pa „Srbija“.

U toj sali se sada nalazi Narodno pozorište „Sterija“. Ministarstva prosvete 1920. godine na čijem se čelu nalazio Branislav Nušić, donosi odluku da se u Banatu u Vršcu osnuje profesionalno pozorište.

Na sednici Saveta grada, održanoj 24. decembra 1920. godine doneta je odluka o osnivanju Pokrajnskog banatskog pozorišta „STERIJA“.

Svečanom premijerom 22. januara 1921. godine zvanično je počelo sa radom. Trajalo je svega tri godine.

Adresa: Svetosavski trg 6, Vršac
Telefon: +381 (0)13 833 122
E-mail: [email protected]
Web: www.npsterija.rs

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku