Narodno pozorište „Toša Jovanović“ – Zrenjanin

Prvi zapisi o pozorišnoj umetnosti kod Srba vezuju se za Bečkerek još u XVIII veku i za ime domaćeg učitelja Jelisejića i njegove diletantske đačke glumačke trupe.

Dramska scena

Žitni magacin preuređen je 1839. godine u pozorište. Po legendi, pozorište je nastalo iz neizmerne ljubavi jednog domaćeg imućnog građanina prema čuvenoj peštanskoj glumici; da bi je približio sebi i doveo u grad, izgradio je pozorište. Tako je bečkerečko pozorište jedno od najstarijih teatarskih zdanja u Jugoslaviji. Barokni enterijer je izuzetne lepote, akustike i funkcionalnosti, a u osnovi je kamernog tipa. Današnji spoljašnji izgled dobijen je temeljnom rekonstrukcijom i adaptacijom 1985. godine. Unutrašnjost pozorišta je, zahvaljujući sačuvanim originalnim planovima, restaurirana i autentična. Stotinak godina Pozorište nije imalo profesionalnu trupu (u njemu su gostovala mađarska, nemačka i srpska pozorišta), a od 1946. godine pozorište ima sopstveni ansambl koji deluje na tri scene: dramskoj, kamernoj i lutkarskoj. Pozorište nosi ime čuvenog srpskog glumca romantizma, Toše Jovanovića.

Lutkarska scena

Pozorišni život Zrenjanina traje još od kraja XVIII veka i nastaje uglavnom iz gostovanja znacajnih pozorišta iz srednje Evrope. Profesionalno pozorište je osnovano 1839. godine i istovremeno je napravljena zgrada pozorišta u samom centru grada, koja sve do danas predstavlja bastion teatarske umetnosti. Današnji izgled sale je skoro neizmenjen i zadržao je svoja prvobitna barokna rešenja. Pocetkom XX veka u Zrenjaninu se igraju prvi lutkarski komadi, uglavnom u amaterskim družinama. Profesionalno lutkarsko pozorište osnovano je 1956. godine i od tada do danas izvodi po cetiri premijere na srpskom i dve premijere na madarskom jeziku. Integracijom Dramskog i Lutkarskog pozorišta 1975. godine formirano je Narodno pozorište „Toša Jovanovic“ sa dve scene Dramskom i Lutkarskom. Svake godine Lutkarska scena izvede oko 250 predstava, od cega 100 predstava na gostovanjima. Ansambl lutkarske scene je tokom poslednjih deset godina ostvario znacajne domete i time postao najistaknutiji lutkarski ansambl u Srbiji. Za svoja umetnicka ostvarenja Lutkarska scena je osvojila više od 200 nagrada na medunarodnim i jugoslovenskim festivalima. Medu najznacajnije nagrade spadaju pet nagrada na festivalu „Zlatni delfin“ u Bugarskoj, u konkurenciji 25 pozorišta iz 12 država, zatim nagrada kritike za najbolju predstavu na prvom svetskom festivalu decjih pozorišta u Grckoj, priznanje UNESCO-a, ucešce po pozivu na međunarodnim festivalima BITEF i PIF, kao i nagrade na najznacajnijim jugoslovenskim festivalima. Lutkarska scena je svoje najznacajnije predstave izvela u Austriji, Holandiji, Madarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Grckoj predstavljajuci na najbolji moguci nacin svoje domete u lutkarstvu, otvarajuci prostor novoj umetnickoj invenciji u oblasti lutkarstva. Sa svakog gostovanja lutkarska ekipa je donela i brojne nagrade i priznanja.

Adresa: Trg slobode 7, Zrenjanin
Telefon: +381 (0)23 560 141, +381 (0)23 530 493
E-mail: [email protected]
Web: www.tosajovanovic.org.rs

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]