Tvrđava Kupinik – Kupinovo

Tvrđava „Kupinik“ u Kupinovu se nalazi donjem Sremu pored sela Kupinova, koja je podignuta krajem 13. ili u prvoj polovini 14. veka kao vojno–granično utvrđenje ugarskog kralja. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Kupinik je smešten na malom ostrvu u mrtvaji reke Save, poznatoj danas kao Obedska bara. Građen je od lomljenog kamena spolja obloženog opekom. Grad je nepravilne četvorougaone osnove (57×57 m), sa isturenim okruglim kulama na uglovima. Ulaz je bio kroz petu kulu na severoistočnom bedemu. Oko bedema se nalazio rov, najveće dubine od 3 m i širine od 17 m na ulaznoj strani. U gradu su postojali stambeni objekti, ali o njima se ne zna ništa pošto arheološka iskopavanja nisu vršena.

Prvi pisani pomen o Kupiniku su dve povelje kralja Žigmunda iz druge polovine 14. veka. Početkom 15. veka grad prelazi u ruke srpskih despota. Zbog opasnosti od Turaka utvrđen je bolje i savremenije. Prerađuju se pojedini delovi i celine tako da od utvrđenja za ratovanje hladnim oružjem postaje utvrđenje sa topovskim kulama (severnom šestougaonom, a istočnom osmougaonom). Despot Đurađ Branković je svoju dvorsku crkvu posvećenu Sv. Luki sagradio pored utvrđenja i povezao ih mostom.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.