Amatersko pozorište – Novi Bečej

Amatersko pozorište Novi Bečej je amaterska družina koju je 1830. u Novom Bečeju osnovao Antonije Breževski, a bilo je u funkciji sve do 1848. godine.

Posle njegove smrti 1840. družinu je vodio Šandor Dada, a 1844. Jovan Knežević Caca, kada su se novobečejska i vranjevačka družina spojile na kratko, od 1845. godine. Do 1848 vođstvo ponovo preuzima Šandor Dada.

Godine 1857. Knežević ponovo osniva diltantsku družinu, koja radi sve do 1860. kada odlazi u Čanad i osvaja publiku sa svojom družinom u Novom Bečeju i okolinu, Kikindi, Velikom Sentmiklošu… Dobija dozvolu za rad, vraća se u Novi Bečej i tu, Vranjevu, Knžević od prve diletatnske družine stvara prvo srpsko profesionalno pozorište.

Knežević je sa novoformiranim pozorištem gostovao po većim mestima Vojvodine sa veliki uspehom. Tu su severni Banat, Bačko potisje, Kanjiža i mnoga druga mesta. U jesen 1860. ovo pozorište odlazi u Novi Sad. Poseta novobečejskog pozorišta Novom Sadu bila je presudna za osnivanje Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu jula 1861. godine. Možda bi trebalo istaći da su prvi apostoli srpskog pozorišta bili upravo Vranjevčani i da se kolevka srpskog pozorišta zaljuljala baš u Novom Bečeju. Nekoliko najvećih imena srpske scene počelo je svoj pozorišno-umetnički život u Vranjevu.

Jovan Knežević Caca je svakako bio osnivač, upravnik, reditelj i glumac prvog srpskog pozorišta, a Novi Bečej košnica pozorišnih družina.

Adresa: Dom kulture – Trg Oslobođenja bb
Telefon: +381 (0)61 15 05 695 (Saša Milenković)
E-mail: [email protected]
Web: www.nbteatar.org/

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.