Amatersko pozorište – Novi Bečej

Amatersko pozorište Novi Bečej je amaterska družina koju je 1830. u Novom Bečeju osnovao Antonije Breževski, a bilo je u funkciji sve do 1848. godine.

Posle njegove smrti 1840. družinu je vodio Šandor Dada, a 1844. Jovan Knežević Caca, kada su se novobečejska i vranjevačka družina spojile na kratko, od 1845. godine. Do 1848 vođstvo ponovo preuzima Šandor Dada.

Godine 1857. Knežević ponovo osniva diltantsku družinu, koja radi sve do 1860. kada odlazi u Čanad i osvaja publiku sa svojom družinom u Novom Bečeju i okolinu, Kikindi, Velikom Sentmiklošu… Dobija dozvolu za rad, vraća se u Novi Bečej i tu, Vranjevu, Knžević od prve diletatnske družine stvara prvo srpsko profesionalno pozorište.

Knežević je sa novoformiranim pozorištem gostovao po većim mestima Vojvodine sa veliki uspehom. Tu su severni Banat, Bačko potisje, Kanjiža i mnoga druga mesta. U jesen 1860. ovo pozorište odlazi u Novi Sad. Poseta novobečejskog pozorišta Novom Sadu bila je presudna za osnivanje Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu jula 1861. godine. Možda bi trebalo istaći da su prvi apostoli srpskog pozorišta bili upravo Vranjevčani i da se kolevka srpskog pozorišta zaljuljala baš u Novom Bečeju. Nekoliko najvećih imena srpske scene počelo je svoj pozorišno-umetnički život u Vranjevu.

Jovan Knežević Caca je svakako bio osnivač, upravnik, reditelj i glumac prvog srpskog pozorišta, a Novi Bečej košnica pozorišnih družina.

Adresa: Dom kulture – Trg Oslobođenja bb
Telefon: +381 (0)61 15 05 695 (Saša Milenković)
E-mail: [email protected]
Web: www.nbteatar.org/

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku