Amatersko pozorište – Novi Bečej

Amatersko pozorište Novi Bečej je amaterska družina koju je 1830. u Novom Bečeju osnovao Antonije Breževski, a bilo je u funkciji sve do 1848. godine.

Posle njegove smrti 1840. družinu je vodio Šandor Dada, a 1844. Jovan Knežević Caca, kada su se novobečejska i vranjevačka družina spojile na kratko, od 1845. godine. Do 1848 vođstvo ponovo preuzima Šandor Dada.

Godine 1857. Knežević ponovo osniva diltantsku družinu, koja radi sve do 1860. kada odlazi u Čanad i osvaja publiku sa svojom družinom u Novom Bečeju i okolinu, Kikindi, Velikom Sentmiklošu… Dobija dozvolu za rad, vraća se u Novi Bečej i tu, Vranjevu, Knžević od prve diletatnske družine stvara prvo srpsko profesionalno pozorište.

Knežević je sa novoformiranim pozorištem gostovao po većim mestima Vojvodine sa veliki uspehom. Tu su severni Banat, Bačko potisje, Kanjiža i mnoga druga mesta. U jesen 1860. ovo pozorište odlazi u Novi Sad. Poseta novobečejskog pozorišta Novom Sadu bila je presudna za osnivanje Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu jula 1861. godine. Možda bi trebalo istaći da su prvi apostoli srpskog pozorišta bili upravo Vranjevčani i da se kolevka srpskog pozorišta zaljuljala baš u Novom Bečeju. Nekoliko najvećih imena srpske scene počelo je svoj pozorišno-umetnički život u Vranjevu.

Jovan Knežević Caca je svakako bio osnivač, upravnik, reditelj i glumac prvog srpskog pozorišta, a Novi Bečej košnica pozorišnih družina.

Adresa: Dom kulture – Trg Oslobođenja bb
Telefon: +381 (0)61 15 05 695 (Saša Milenković)
E-mail: [email protected]
Web: www.nbteatar.org/

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: