Dvorac na Bisernom ostrvu – Bačko Gradište

Dvorac na Bisernom ostrvu je gradio baron Gedeon Rahonci krajem 19. veka. Nalazi se kod Novog Bečeja u prirodnom okruženju rukavca, tzv. mrtve Tise, pogodne za gajenje vinove loze. Sa ovog mesta potiče najkvalitetnije vino, legendarni Krokan. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Dvorac predstavlja spratnu zgradu sa stilskim obeležjima klasicistike. Na glavnoj fasadi dominira rizalit sa tri simetrično postavljena prozora na prizemlju i spratu. Na središnjem delu glavne fasade u prizemlju se nalazi ulazni trem. Krov je masivan, a na njegovom središnom delu se nalazi oktogonalna kula osmatračnica, koja je kasnijim adaptacijama menjana. Dimenzijama i stilom dvorac na Bisernom ostrvu predstavlja vredni objekt, posebno u ambijentu kome glavni pečat daje blizina Tise i vinogradi. Danas je dvorac u lošem stanju, ali se očekuje renoviranje.

Biserno ostrvo i dvorac je najmio unuk Gedeona Rahoncija, koji pokušava da se izbori za svoje nasledstvo. Od sledeće godine će da počne proizvodnju vina Krokan po recepturi svog dede, u originalnoj vinskoj flaši, iz doba Gedeona Rahoncija.

Dvorac nije otvoren za posetioce.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.