Arheološko nalazište Kovin

Na teritoriji opštine Kovin pronađeni su predmeti iz različitih epoha razvoja civilizacije a najznačajniji period jeste vreme neolita u kojima je dominantna bila starčevačka kultura.

Tu su pronađeni fragmenti raznih keramičkih predmeta koji datiraju iz perioda od 4000 godina p.n.e. među kojima je najznačajnija „Loptasta amfora“.

Mnogi predmeti iz ovog perioda predstavljaju značajnu arheološku zbirku opštine Kovin.

Naselja na obali Dunava svoju ekspanziju doživljavaju u vreme bronzanog i gvozdenog doba kada Dunav postaje važan trgovački put Evrope.

Iz ovog perioda najznačajniji predmeti su bikonična urna, noževi i rimski kosir, askos, amulet, šolje bronzanog doba i drugi. Rimljani su takođe ostavili značajnog udela na ovim prostorima izgradnjom velikog utvrđenja „Grada“.

U vreme Velike Seobe naroda na ovim prostorima su boravila mnoga varvarska plemena, poput Huna, Gota, Gepida, Sarmata i drugih.

Dokaz njihovog boravka potrvđuju još neistražena nalazišta širom prostora na kojim se nalazi i opština Kovin.

O vremenima prošlim, privrednom razvoju i njegovoj evoluciji, na prostoru Kovina govori nađeni kovani novac.

Na lokacijama „Grad“, na bregu sa leve i desne strane puta na početku Glavne ulice (Cara Lazara), parku kod Starog suda (Trg Žarka Zrenjanina) i drugim mestima nađen je kovani novac iz raznih perioda istorijskog razvoja opštine Kovin, od dačanskog perioda, grčko – rimskog, vizantijskog i srednjovekovnog, što pokazuje sa jedne strane ekonomski razvoj, ali neretko su to prava mala umetnička dela po načinu na kojem su kovani gde na ravnom reljefu prikazuju likove, ali i druge znamenite objekte.

Među nađenim kovanicama u Kovinu je identifikovan dačanski srebrni novac koji se iz I veka nove ere, pojavom rimskih novaca na ovim prostorima se gubi, kao i mnogi drugi iz kasnijih perioda.

Navedene arheološke vrednosti čuvaju se u arheološkoj zbirci Centra za kulturu Kovin i izložene su u Galeriji.

Posete su moguće radnim danima, od 8 – 14h, uz prethodnu najavu.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]