Banja Stari Slankamen

Banja Stari Slankamen još jedno je od prirodnih bogatstava Fruške Gore i nalazi se na njenoj istočnoj strani. Banja pripada opštini Inđija, u jugoistočnom Sremu.

Ova banja je najstarija banja u Vojvodini, jer su lekovita svojstva njene vode korišćena u tursko doba o čemu svedoče ostaci starog turskog kupatila – amama. Svoj ponovni razvoj doživljava krajem 19. veka, jer je 1876. urađena prva analiza vode, a lečilište počelo sa radom 1907. godine.

Karakteristike vode u banji Slankamen

Izvori mineralne vode u banji imaju temperaturu od 18,4 °C, a spadaju u red slano – jodnih voda natrijumskog tipa. Vode sadrže jod, natrijum – hlorid, magnezijum, stroncijum, kalcijum i barijum. Voda nije za piće.

Bolesti koje se leče u banji Stari Slankamen

Najčešće bolesti koje se leče u ovoj banji su razna reumatska oboljenja, ginekološke bolesti, oboljenja nervnog sistema, kao i posttraumatska stanja nakon povreda ili operacija.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

Lečenje i medicinske terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici Dr Borivoje Gnjatić. Uglavnom se radi o kineziterapijama, elektroterapijama, hidroterapijama i radnim terapijama.

Odmor i rekreacija u banji Slankamen

Banja je okružena zelenilom, ima uređena šetališta i park. Postoji i označena biciklistička staza. Za ljubitelje obilazaka, u blizini je 17 manastira koji se nalaze na Fruškoj Gori. Obzirom da je u blizini Dunava postoji i mogućnost obilazaka brodom. U blizini banje nalaze se i Sremski Karlovci.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: