Banja Stari Slankamen

Banja Stari Slankamen još jedno je od prirodnih bogatstava Fruške Gore i nalazi se na njenoj istočnoj strani. Banja pripada opštini Inđija, u jugoistočnom Sremu.

Ova banja je najstarija banja u Vojvodini, jer su lekovita svojstva njene vode korišćena u tursko doba o čemu svedoče ostaci starog turskog kupatila – amama. Svoj ponovni razvoj doživljava krajem 19. veka, jer je 1876. urađena prva analiza vode, a lečilište počelo sa radom 1907. godine.

Karakteristike vode u banji Slankamen

Izvori mineralne vode u banji imaju temperaturu od 18,4 °C, a spadaju u red slano – jodnih voda natrijumskog tipa. Vode sadrže jod, natrijum – hlorid, magnezijum, stroncijum, kalcijum i barijum. Voda nije za piće.

Bolesti koje se leče u banji Stari Slankamen

Najčešće bolesti koje se leče u ovoj banji su razna reumatska oboljenja, ginekološke bolesti, oboljenja nervnog sistema, kao i posttraumatska stanja nakon povreda ili operacija.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

Lečenje i medicinske terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici Dr Borivoje Gnjatić. Uglavnom se radi o kineziterapijama, elektroterapijama, hidroterapijama i radnim terapijama.

Odmor i rekreacija u banji Slankamen

Banja je okružena zelenilom, ima uređena šetališta i park. Postoji i označena biciklistička staza. Za ljubitelje obilazaka, u blizini je 17 manastira koji se nalaze na Fruškoj Gori. Obzirom da je u blizini Dunava postoji i mogućnost obilazaka brodom. U blizini banje nalaze se i Sremski Karlovci.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.