Dvorac Damaskin – Hajdučica

Dvorac u Hajdučici, mestu u opštini Plandište, podignut je 1911. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Građevinu u Hajdučici, poznatu i kao dvorac Damaskin, izgradio je Lazar Dunđerski kao prizeman dvorac u duhu akademizma, u parkovskom okruženju.

Istureni klasicistički portik pristupne fasade ima četiri dorska stupca, koji nose jednostavno rešen timpanon (bez dekoracije, sa kružnim otvorom za ventilaciju). Stepenište i kolska rampa preko ovog trema uvode kroz polukružna dvokrilna vrata u centralni hol i prostranu svečanu salu. Iz svečane dvorane, ukrašene frizom i štuko dekoracijom, izlazi se na veliku terasu na suprotnoj strani. Portik fasade okrenute parku ima šest dorskih stubaca i timpanon bez ukrasa.

Bočni rizaliti dvorišne fasade naglašeni su u krovnoj konstrukciji. Krovni venac je bogato profilisan. Simetrično raspoređeni prozori, flankirani plitkim dorskim pilastrima, arhitravno su završeni, osim lučnih frontona sa svake strane portika.

Osnova je rešena simetrično, a unutrašnji prostor organizovan sa strana podužnog hodnika. Podrum je zasveden pruskim svodom.

Radovi na obnavljanju su izvršeni 1980. godine.

Dvorac nije otvoren za posetioce!

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: