Dvorac Damaskin – Hajdučica

Dvorac u Hajdučici, mestu u opštini Plandište, podignut je 1911. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Građevinu u Hajdučici, poznatu i kao dvorac Damaskin, izgradio je Lazar Dunđerski kao prizeman dvorac u duhu akademizma, u parkovskom okruženju.

Istureni klasicistički portik pristupne fasade ima četiri dorska stupca, koji nose jednostavno rešen timpanon (bez dekoracije, sa kružnim otvorom za ventilaciju). Stepenište i kolska rampa preko ovog trema uvode kroz polukružna dvokrilna vrata u centralni hol i prostranu svečanu salu. Iz svečane dvorane, ukrašene frizom i štuko dekoracijom, izlazi se na veliku terasu na suprotnoj strani. Portik fasade okrenute parku ima šest dorskih stubaca i timpanon bez ukrasa.

Bočni rizaliti dvorišne fasade naglašeni su u krovnoj konstrukciji. Krovni venac je bogato profilisan. Simetrično raspoređeni prozori, flankirani plitkim dorskim pilastrima, arhitravno su završeni, osim lučnih frontona sa svake strane portika.

Osnova je rešena simetrično, a unutrašnji prostor organizovan sa strana podužnog hodnika. Podrum je zasveden pruskim svodom.

Radovi na obnavljanju su izvršeni 1980. godine.

Dvorac nije otvoren za posetioce!

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]