Gradski muzej – Vršac

Gradski muzej Vršac je zavičajni muzej, kompleksnog tipa, u kome su zastupljena stručna odeljenja: arheološko, istorijsko, numizmatičko, etnološko, prirodnjačko, umetničko, kao i konzervatorska radionica za keramiku, freske i slike.

Osnovan je daleke 1882. godine i spada među najstarije muzeje u Srbiji. Muzej je posvećen prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine sa prostora Banata.

U muzeju se poštuju principi moderne muzeološke prakse i postoje uslovi sigurne zaštite kulturnih artefakata. Impresivna kolekcija sa više od 260.000 objekata i artefakta, od značaja za Vršačku zanimljivu, živu prošlost, čini danas posed Vršačkog muzeja. Bogatstvo kolekcija Gradskog muzeja svedoči o Vršcu i ljudima sa ovog podneblja od perioda prvih ljudskih naseobina u paleolitu do današnjih dana. Izložbe i aktivnosti koje muzej sprovodi teže da probude interesovanje za Vršac kao multikulturalnu tačku sa prošlošću koja meša uticaje mnogih nacija: Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka, Rimljana….

Danas Gradski muzej ima izložbene postavke u četiri objekta. Središte muzeja je u zgradi „Konkordija“. Zgrada „Apoteka na stepenicama”, ima svojstvo spomenika kulture od velikog značaja, i u njoj se nalaze stalne postavke „Istorija zdravstvene kulture jugoistočnog Banata” i „Sećanje na Paju Jovanovića”. Posle rekonstrukcije, koja je urađena zahvaljujući sredstvima Opštine Vršac i Pokrajniske vlade, u 2015. godini, svečano je otvoreno obnovljeno zdanje Vršačkog zamka. Četvrti objekat u kome Muzej ima stalnu postavku je „Muzej Roberta Hamerštila“ u selu Gudurica, u blizini Vršca.

Programi rada Gradskog muzeja se osmišljavaju i realizuju sa težnjom da najširoj javnosti omogući da sagleda segmente kulturnog i istorijskog nasleđa i o tome stvori individualna znanja. Prezentovanjem, kroz vekove prikupljenih kulturnih artefakata, Muzej omogućava objektivnu interpretaciju istorijskih činjenica.

Radno vreme:
Utorak – Petak 10.00 – 17.00 časova
Subota – Nedelja 10.00 – 14.00 časova

Adresa: Feliksa Milekera 19, Vršac
Telefon: +381 (0)13 838 053, +381 (0)13 832 902
E-mail: [email protected]
Web: www.muzejvrsac.org.rs

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: