Grob Branka Radičevića na Stražilovu – Sremski Karlovci

Grob Branka Radičevića na Stražilovu je znamenito mesto velikog značaja, posvećeno znamenitom srpskom pesniku Branku Radičeviću, na istoimenom brdu na Fruškoj gori, a iznad Sremskih Karlovaca.

Veliki pesnik srpskog romantizma, Branko Radičević, kao i drugi đaci znamenite Karlovačke gimnazije, pohodio je Stražilovo tokom slobodnog vremena u vreme svog školovanja u Sremskim Karlovcima (1837-40.). Stražilovu je posvetio svoju poznatu pesmu „Đački rastanak“, gde je, već ophrvan tuberkulozom, izrazio je želju da večno počiva na ovo mestu. Međutim, Radičević je umro u Beču 1853. godine u svojoj 29. godini, gde je prvobitno i sahranjen.

Na tridesetogodišnjicu smrti velikog pesnika dat je podsticaj da se njegovi ostaci premeste u Sremske Karlovce, na Stražilovo. Brankovo telo svečano je preneto iz Beča na Stražilovo 22. juna 1883. godine. 1885. godine Karlovčani su podigli i spomenik dostojan pesnika. On je izveden po projektu Svetozara Ivačkovića, a izveo ga je Italijan Petar Kituzi iz Dubrovnika. Građevinski kamen za spomenik dopremljen iz različitih krajeva gde je živeo srpski narod. Po sredini piramide na vrhu iscrtan je krst, a ispod njega su uklesane reči: „Branku – srpski narod”. U podnožju spomenika postavljena je nadgrobna ploča, prenesena iz Beča, sa tekstom:

„Mnogo hteo, mnogo započeo,
Čas umrli, njega je omeo!“

Spomenik je svečano otkriven 27. septembra 1885. godine uz prisustvo velikog broja građana i poslanika Srpskog narodno-crkvenog sabora.

Tokom Drugog svetskog rata ustaše su razrušile grob, a ponovo je obnovljen prilikom stogodišnjice Brankovog pesništva.

Adresa: Sremski Karlovci

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: