Grob Branka Radičevića na Stražilovu – Sremski Karlovci

Grob Branka Radičevića na Stražilovu je znamenito mesto velikog značaja, posvećeno znamenitom srpskom pesniku Branku Radičeviću, na istoimenom brdu na Fruškoj gori, a iznad Sremskih Karlovaca.

Veliki pesnik srpskog romantizma, Branko Radičević, kao i drugi đaci znamenite Karlovačke gimnazije, pohodio je Stražilovo tokom slobodnog vremena u vreme svog školovanja u Sremskim Karlovcima (1837-40.). Stražilovu je posvetio svoju poznatu pesmu „Đački rastanak“, gde je, već ophrvan tuberkulozom, izrazio je želju da večno počiva na ovo mestu. Međutim, Radičević je umro u Beču 1853. godine u svojoj 29. godini, gde je prvobitno i sahranjen.

Na tridesetogodišnjicu smrti velikog pesnika dat je podsticaj da se njegovi ostaci premeste u Sremske Karlovce, na Stražilovo. Brankovo telo svečano je preneto iz Beča na Stražilovo 22. juna 1883. godine. 1885. godine Karlovčani su podigli i spomenik dostojan pesnika. On je izveden po projektu Svetozara Ivačkovića, a izveo ga je Italijan Petar Kituzi iz Dubrovnika. Građevinski kamen za spomenik dopremljen iz različitih krajeva gde je živeo srpski narod. Po sredini piramide na vrhu iscrtan je krst, a ispod njega su uklesane reči: „Branku – srpski narod”. U podnožju spomenika postavljena je nadgrobna ploča, prenesena iz Beča, sa tekstom:

„Mnogo hteo, mnogo započeo,
Čas umrli, njega je omeo!“

Spomenik je svečano otkriven 27. septembra 1885. godine uz prisustvo velikog broja građana i poslanika Srpskog narodno-crkvenog sabora.

Tokom Drugog svetskog rata ustaše su razrušile grob, a ponovo je obnovljen prilikom stogodišnjice Brankovog pesništva.

Adresa: Sremski Karlovci

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]