Inđija je gradsko naselje i sedište opštine Inđija u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 26025 stanovnika.

Zajedno sa Srbima koji čine većinski deo, na teritoriji Opštine žive još Hrvati, Mađari, Slovaci, Ukrajinci, romi, Makedonci, Rusini, Rusi, Bošnjaci, Bugari, Česi i drugi. 

Grad Inđija administrativno pripada Sremskom okrugu u Vojvodini. Inđija je železnička raskrsnica Srema. Kroz Inđiju prolazi železnička pruga Beograd-Novi Sad-Subotica, te Beograd-Stara Pazova-Ruma-Sremska Mitrovica. Pored Inđije prolazi i međunarodni auto-put Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta.

Od reke Dunav i naselja Stari Slankamen udaljena je 19 km. Od aerodroma „Nikola Tesla“ udaljena je oko 40 km.

Istorija


Inđiju prvi put pominje despot Jovan Branković 1496. godine, ali sasvim sigurno je da su ljudi ovde živeli pre 1455. Dok je bila pod vlašću Osmanskog carstva, u Inđiji su živeli pretežno Srbi. 1717. godine, Inđijom je zavladala Habzburška dinastija, pa je grad postao feudalna oblast pod Markom Pejačevićem.

Srednjovekovna Inđija bila je smeštena nešto severnije od današnje. Današnju Inđiju osnovali su Srbi iz Beške i naselja Patka kod Krčedina 1746, kada je grad brojao 60 kuća. 1791. godine, grad već broji 122 kuće i 1.054 stanovnika. Početkom XIX veka, Nemci i Česi naseljavaju Inđiju, a krajem istog veka dolaze i Mađari.

Razvoj Inđije je usko povezan i sa razvojem železničke infrastrukture, koja se razvila 1883. godine iz tri pravca: od Subotice sa severa, od Sremske Mitrovice preko Rume sa zapada, te od Beograda sa jugoistoka. Tako je Inđija postala železnička raskrsnica Srema, kao i cele Vojvodine.

Različiti rajmovi počeli su da se održavaju početkom XIX veka, u vreme kada je osnovana državna poštanska služba. Telegraf počinje da radi u Inđiji 1850. godine, a poštanski prenos novca započet je 1886. godine. Prva banka je osnovana 1897. godine, kao i prva trgovačka škola.

Prva elektrana u Inđiji počinje sa radom 1911. godine. Industrijski napredak u Inđiji je započet osnivanjem mlinova sredinom XIX veka. Prvi veći mlin na paru, kapaciteta od deset vozila pšenice na dan, napravila je kompanija iz Budimpešte, 1890. godine. Posle mlinova, sledile su razne fabrike. Tradicija proizvodnje nameštaja i tepiha, započeta je 1876. godine. Na početku XX veka, osnovana je poznata fabrika za proizvodnju krzna.

U ovom periodu Inđija postaje tradicionalna odrednica za trgovinu i centar uspešnih trgovinskih kompanija.

Prvi moderan put u Srbiji, prolazio je kroz Inđiju još 1939. godine.

Između dva svetska rata, Inđija je bila najrazvijenije mesto u Vojvodini, kao i duhovni i kulturni centar Nemaca u Sremskom regionu. Posle 1944. godine i novih seoba, Inđija ponovo postaje naseljena uglavnom Srbima.

Nakon Drugog svetskog rata, osnovane su mnoge nove fabrike, za široku proizvodnju; od prehrambenih proizvoda, tekstila, građevinskog materijala, pa do industrije za obradu metala. Šezdesetih godina XX veka, u Inđiji naglo raste broj malih i srednjih preduzeća.

Privreda


Razvijena je poljoprivreda, zatim prerada pšenice, voća i povrća. Značajno učešće ima gumarska, a nešto manje metalska industrija. Industrijski razvoj je znatno povezan sa povoljnim geografskim položajem Inđije i dobrim železničkim i drumskim vezama.

Danas je opština Inđija jedna od najrazvijenijih opština Srbije. Dominantne privredne grane su poljoprivreda, industrija, mala privreda (proizvodno i uslužno zanatstvo), trgovina i turizam. Inđija je takođe jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji po pitanju privrednog razvoja, koja važi za izvanrednu odrednicu za privredna ulaganja (investicije).

Početkom 2008. godine magazin „Fajnenšel tajmz (Financial Times)“ dodelio je nagradu opštini Inđija i svrstao je na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja.

Na konkursu „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ koju tradicionalno raspisuje magazin „FDI Intelligence“, deo Financial Times-a koji analizira tržišta i pruža vredne informacije onima koji promovišu svoju lokaciju, traže novu biznis lokaciju ili samo analiziraju trendove, opština Inđija je početkom marta 2012. proglašena drugom najboljom destinacijom u Evropi kada je u pitanju efektivnost troškova ulaganja.

Turizam


Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do novijeg vremena, svedoče o burnoj prošlosti ovog područja. Iako naseljenost teritorije opštine datira iz praistorije, prvi pisani podaci o samom naselju Inđija potiču iz sredine XV veka. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog područja uz Dunav, koji je kroz istoriju predstavljao granicu različitih imperija.

Urbano jezgro Inđije potiče sa kraja XIX i početka XX veka, iz perioda industrijskog razvoja i perioda naseljavanja stanovnika nemačke nacionalnosti, kada nastaju zgrada Opštinske uprave, kuća Vojnovića, Rimokatolička crkva svetog Petra, zgrada Župnog dvora i gradske kuće sa uličnim fasadama eklektički oblikovanim sa elementima baroka, klasicizma, secesije i neorenesanse. Nešto ranije nastaje crkva Vavedenja presvete Bogorodice koja po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine u Sremu sačuvane iz XVIII veka.

Inđija, kao centar jedne od najrazvijenijih i najuređenijih opština u zemlji, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju danas je prerasla u moderno uređenu urbanu sredinu. Svojom novom pešačkom zonom sa monumentalnim trgom, modernom zgradom Kulturnog centra, cvetnim aranžmanima i urbanim mobilijarom, Inđija gradi imidž evropskog grada po meri savremenog čoveka. Inđija poseduje gradski bazen sa terenima za odbojku i mali fudbal. Bazen je otvoren za posetioce tokom letnjih meseci.

Znamenitosti


  1. Dvorac grofa Pejačevića — dvorac se nalazi u samom centru Inđije, i pod zaštitom je države. Nalazi se u jako teškom stanju. Nije otvoren za posetioce!
  2. Letnjikovac Pejačevića — letnjikovac se nalazi u naselju Jarkovci nedaleko od Inđije. Nije otvoren za posetioce!
  3. Vila Stanković — nalazi se u naselju Čortanovci. Nije otvorena za posetioce!
  4. Dvorac grofa Grabovačkog — nalazi se u centru Inđije. U dvorcu i dan danas živi porodica Grabovački pa stim i nije otvorena za posetioce.
  5. Kuća Vojnovića — kuća nekadašnjeg veleposednika Đorđa Vojnovića. Kuća je danas pretvorena u muzej i otvorena je za posetioce!
  6. Rimokatolička crkva Svetog Petra — nalazi se u samom centru Inđije. Otvorena!
  7. Pravoslavna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice — nalazi se nedaleko od centra grada. Otvorena!
  8. Kulturni centar Inđija — izgrađen na temeljima nekadašnjeg Sokolskog doma. Danas otvoren za posetioce!
  9. Železnička stanica Inđija — datira još iz XIX veka.
  10. Spomenik bitke kod Slankamena – bitka se odigrala 19. avgusta 1691. godine,a spomenik je podignut na istom mestu 1892. godine.

Saobraćaj


U Inđiji postoji sledeće vrste prevoza putnika:

Gradski saobraćaj — dve linije A, B (Naselje Inđija)
Prigradski saobraćaj — dve linije A, B (Cela opština)
Železnički saobraćaj — jedna linija koja obuhvata sledeće stanice: Inđija selo, Inđija glavna, Inđija pustara, Beška, Čortanovci, Čortanovci dunav i Karlovački vinogradi. Železnički saobraćaj se sprovodi na pruzi Zagreb — Budimpešta i Beograd — Budimpešta. Prevoz obavljaju redovni vozovi železnica Srbije. Npr: voz iz Beograda kreće prema Novom sadu i on time zahvata deoniocu Inđija glavna — Karlovački vinogradi i samim tim on obavlja prevoz putnika na navedenoj relaciji.

Kultura


Inđija kao centar jedne od najnaprednijih opština u Srbiji, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju, prerastao je u modernu urbanu sredinu. To je grad bogatog kulturnog života, u kome se tokom cele godine organizuju brojna kulturna dešavanja, sa akcentom na muzičke festivale. Inđija je poznata kao dobar organizator velikih događaja kao što je nezaboravni koncert Red Hot Chili Peppers i tradicionalni Scena fest koji iz godine u godinu pomera standarde kulture.

Sport


Inđija je grad koji neguje sportski duh i kulturu življenja svojih građana ali i pruža dobrodošlicu svima onima koji se bave sportom ili žele da svoje vreme u Inđiji provedu ili upotpune bavljenjem sportskim aktivnostima. Na ulazu u Inđiju iz pravca Novog Sada nalazi se sportsko-rekreativna zona, gde su smešteni gradski bazen i tereni za različite sportove kao i sportska hala. Inđija, kao svojevrstan promoter zdravog načina življenja i bavljenja sportom, izabrana je za jednog od domaćina Univerzijade[6], koja je u Srbiji održana u julu 2009. godine.

Demografija


U naselju Inđija živi 21067 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,1 godina (37,6 kod muškaraca i 40,5 kod žena). U naselju ima 8323 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,15.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]