Katai Salaš

Salaš Katai iz Malog Iđoša nudi nezaboravnu posetu.

Naselje Mali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja, u zagrljaju brežuljka Telečke, na pola puta od Subotice ka Novom Sadu.

Glavna delatnost salaša je organizovanje škole u prirodi, kao i jednodnevnih i višednevnih ekskurzija za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Pored ovih aktivnosti salaš je bio domaćin i raznih seminara, konferencija, letnjih škola, kampova, itd. Objekti salaša Katai – etno kuća, gostinjska kuća, kuća na obali i pekarski muzej – ukazuju na tradicionalne građevinske vrednosti vojvođanske nizije. Prijatne, vedre bele zgrade pored toga što se savršeno uklapaju u ambijent, predstavljaju idealno mesto za oživljavanje narodnih zanimanja i negovanje običaja. Salaš Katai je idealno konačište i za one koji bi voleli upoznati vojvođanske predele, gradove i sela, jer Mali Iđoš kao i Salaš Katai geografski se nalaze u srcu pokrajine i odavde su i najudaljenije tačke lako dostupne.

Srdačno očekujemo sve one ORGANIZOVANE, UNAPRED ZAKAZANE GRUPE dece i odraslih koji žele da se odmore, zabave, ali pored toga i da korisno iskoriste svoje vreme. Nadamo se da ćete krstareći našim sajtom dobiti volju za ćaskanjem po Vojvodini i da ćete nam ukazati Vaše poverenje! U nadi što ranijeg susreta, s poštovanjem: Zita i Geza Katai Domaćini salaša Katai.


Salaš Katai je mala oaza u srcu Vojvodine gde pored divnih prirodnih čari možete imati uvid u seoske običaje i gde možete okusiti jela tradicionalne seoske kuhinje. Salaš posluje od 1996. godine. Gostima tokom poseta uz pomoć veštih animatora i vodiča organizuju se razne aktivnosti i programi: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja traktorom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi, poseta pekarskom i etno-muzeju, jezeru, pešačke ture, prikupljanje lekovitih biljaka, bogat večernji program, itd. Tokom višednevnih poseta aktivnosti se biraju u dogovoru sa domaćinom. Slobodno vreme deca provode na dobro opremljenim i bezbednim igralištima. Deca i odrasli koji posete salaš mogu se približiti prirodi i životinjama koji žive na salašu. Salaš raspolaže sa 90 ležajeva. Sobe su sa 2, 4, 5 ili 8 kreveta.
U centru sela nalazi se kuća pored obale veštačkog jezera koja je pretvorena u etno kuću. U njoj se oživljava stari, seoski način života i sve njegove lepote i čari. Svako ko je željan rustičnog doživljaja može iznajmiti sobe etno kuće u kojima će se isključiti iz užurbanog spoljnjeg sveta i uživati uz furunu, slamnate džakove i ručno izrađene tkanine. Posetilac će ovde imati osećaj kao da je vreme stalo.


U novoizgrađenom delu pored obalske kuće nalaze se moderne prostorije sa 3 i 5 kreveta i posebnim kupatilima. Igralište, kao i veštačko jezero pogodno za pecanje i za kupanje pružaju nezaboravnu priliku za odmor i razonodu kako manjim grupama tako i porodicama sa malom decom.
Gostinjska kuća je pored kuće na obali jezera. Gostima su na raspolaganju četiri dvokrevetne, jedna petokrevetna i jedna šestokrevetna soba. Svaka soba ima posebno kupatilo. Gostinjska kuća raspolaže sa saunom i hidromasažnom kadom, a po potrebi postoji mogućnost i za masažu.
Trpezarija gostinjske kuće kapaciteta je do 70 osoba i pogodna je za organizovanje proslava, manjih svadbi, seminara, rođendana, godišnjica, itd.
Pekarski muzej je porodično nasledstvo, gde zainteresovani mogu da se upoznaju sa pekarskim zanatom i sa procesom nastajanja hleba. Muzej je renoviran 2004. godine kada je u pekari sve vraćeno u prvobitno stanje, sakupljeni su svi još postojeći alati i sredstva ovog lepog zanata.
Zanimljivost pekarskog muzeja jeste da gosti mogu ložiti u furunu, ali zbog dece moguće je napraviti jedan pravi specijalitet, transilvanijski kolač, prikazati postupak njegove izrade, dok se spretniji mogu isprobati i sami ispeći ovaj specijalitet.

Lokacija: Mali Iđoš

e-mail: [email protected]

Kontakt telefon: + 38162629426

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku