Katai Salaš

Salaš Katai iz Malog Iđoša nudi nezaboravnu posetu.

Naselje Mali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja, u zagrljaju brežuljka Telečke, na pola puta od Subotice ka Novom Sadu.

Glavna delatnost salaša je organizovanje škole u prirodi, kao i jednodnevnih i višednevnih ekskurzija za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Pored ovih aktivnosti salaš je bio domaćin i raznih seminara, konferencija, letnjih škola, kampova, itd. Objekti salaša Katai – etno kuća, gostinjska kuća, kuća na obali i pekarski muzej – ukazuju na tradicionalne građevinske vrednosti vojvođanske nizije. Prijatne, vedre bele zgrade pored toga što se savršeno uklapaju u ambijent, predstavljaju idealno mesto za oživljavanje narodnih zanimanja i negovanje običaja. Salaš Katai je idealno konačište i za one koji bi voleli upoznati vojvođanske predele, gradove i sela, jer Mali Iđoš kao i Salaš Katai geografski se nalaze u srcu pokrajine i odavde su i najudaljenije tačke lako dostupne.

Srdačno očekujemo sve one ORGANIZOVANE, UNAPRED ZAKAZANE GRUPE dece i odraslih koji žele da se odmore, zabave, ali pored toga i da korisno iskoriste svoje vreme. Nadamo se da ćete krstareći našim sajtom dobiti volju za ćaskanjem po Vojvodini i da ćete nam ukazati Vaše poverenje! U nadi što ranijeg susreta, s poštovanjem: Zita i Geza Katai Domaćini salaša Katai.


Salaš Katai je mala oaza u srcu Vojvodine gde pored divnih prirodnih čari možete imati uvid u seoske običaje i gde možete okusiti jela tradicionalne seoske kuhinje. Salaš posluje od 1996. godine. Gostima tokom poseta uz pomoć veštih animatora i vodiča organizuju se razne aktivnosti i programi: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja traktorom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi, poseta pekarskom i etno-muzeju, jezeru, pešačke ture, prikupljanje lekovitih biljaka, bogat večernji program, itd. Tokom višednevnih poseta aktivnosti se biraju u dogovoru sa domaćinom. Slobodno vreme deca provode na dobro opremljenim i bezbednim igralištima. Deca i odrasli koji posete salaš mogu se približiti prirodi i životinjama koji žive na salašu. Salaš raspolaže sa 90 ležajeva. Sobe su sa 2, 4, 5 ili 8 kreveta.
U centru sela nalazi se kuća pored obale veštačkog jezera koja je pretvorena u etno kuću. U njoj se oživljava stari, seoski način života i sve njegove lepote i čari. Svako ko je željan rustičnog doživljaja može iznajmiti sobe etno kuće u kojima će se isključiti iz užurbanog spoljnjeg sveta i uživati uz furunu, slamnate džakove i ručno izrađene tkanine. Posetilac će ovde imati osećaj kao da je vreme stalo.


U novoizgrađenom delu pored obalske kuće nalaze se moderne prostorije sa 3 i 5 kreveta i posebnim kupatilima. Igralište, kao i veštačko jezero pogodno za pecanje i za kupanje pružaju nezaboravnu priliku za odmor i razonodu kako manjim grupama tako i porodicama sa malom decom.
Gostinjska kuća je pored kuće na obali jezera. Gostima su na raspolaganju četiri dvokrevetne, jedna petokrevetna i jedna šestokrevetna soba. Svaka soba ima posebno kupatilo. Gostinjska kuća raspolaže sa saunom i hidromasažnom kadom, a po potrebi postoji mogućnost i za masažu.
Trpezarija gostinjske kuće kapaciteta je do 70 osoba i pogodna je za organizovanje proslava, manjih svadbi, seminara, rođendana, godišnjica, itd.
Pekarski muzej je porodično nasledstvo, gde zainteresovani mogu da se upoznaju sa pekarskim zanatom i sa procesom nastajanja hleba. Muzej je renoviran 2004. godine kada je u pekari sve vraćeno u prvobitno stanje, sakupljeni su svi još postojeći alati i sredstva ovog lepog zanata.
Zanimljivost pekarskog muzeja jeste da gosti mogu ložiti u furunu, ali zbog dece moguće je napraviti jedan pravi specijalitet, transilvanijski kolač, prikazati postupak njegove izrade, dok se spretniji mogu isprobati i sami ispeći ovaj specijalitet.

Lokacija: Mali Iđoš

e-mail: [email protected]

Kontakt telefon: + 38162629426

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: