Kapela mira – Sremski Karlovci

Kapela mira predstavlja mesto u Sremskim Karlovcima, gde je potpisan Karlovački mir 1699. godine.

Kapela mira sa neposrednim okruženjem je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju.

Godine 1699., posle 16 godina ratovanja, postignut je mir između Habzburškog, Poljske, Mlečana i Ruskog carstva kao pobednika i Otomanskog carstva i gubitnika, u prisustvu posrednika iz Engleske i Holandije. Dati događaj desio se na brdu iznad Sremskih Karlovaca. Za srpsku istoriju ovaj događaj od velikog značaja, budući da su ovim mirom Habzburškom carstvu pripali veliki delovi donje Panonije, pa, samim tim, i Srem, Bačka, Baranja, donja Slavonija, Pomorišje, kao područja sa brojnim srpskim življem.

Za potrebe vođenja pregovora podignuta je dvorana od drveta. Tu je i potpisan mir. 1710. godine, kao spomen na dati događaj, 50-ak metara iznad datog mesta ozidana je današnja kapela. Po uzoru na prvobitnu drvenu građevinu urađena su četiri ulaza za prolaz zaraćenih strana. Ulaz na koji su ulazili Turci je u jednoj od kasnijih obnova zazidan.

Na početku 19. veka, zbog dotrajalosti, kapela je bila porušena i sazidana nova koja je već 1808. proglašena državnim spomenikom. Radovi na obnovi završeni su 1814., a kasnije obnove su vršene 1855., 1884., 1923., 1948. godine. Poslednja obnova desila se početkom 21. veka. Danas se kapela koristi u svrhe rimokatoličkog bogosluženja nekoliko puta godište.

Postoji projekat dalje obnove kapele sa uvođenjem savremenih načina prikaza događaja iz vremena Karlovačkog mira (holografske, trodimenzionalne iluzije potpisivanja mira, u središtu unutrašnjeg prostora).

Adresa: Karlovačkog mira, Sremski Karlovci
Telefon: +381 (0)21 882 127 (Turistička organizacija Sremski Karlovci)

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]