Narodno pozorište – Kikinda

Prva pozorišna predstava izvedena je u Kikindi 1796. godine, od strane jedne putujuće grupe na nemačkom jeziku.

Znatno kasnije , 1824. od takođe jedne putujuće grupe izvedena je predstava na srpskom jeziku. Deset godina je trebalo da prođe da kikindski studenti i grupa omladinaca 1834. Godine pripreme prvu pozorišnu predstavu. Bio je to pozorišni komad SVETISLAV I MILEVA J. St. Popovića, čija je premijera izvedena u leto pomenute godine.
Nakon 10 godina fomira se prva „pozorišna družina“ koja priprema i izvodi predstave u kontinuitetu. Vrlo brzo pozorišni život u Kikindi počinje da jača, formiraju se i druge pozorišne grupe. Ovaj pokret ne prestaje sve do 1950. Kada se osniva Narodno amatersko pozorište koje svoj profesionalni status dobija odlukom Skupštine opštine Kikinda 1992. god . Pozorište nastavlja sa radom i izvodi predstave svakog utorka i subote pa i češće. U repertoar pozorišta ubrajaju se i dečije predstave.
Dugačak je i spisak dobrih i dugo igranih predstava. Pomenim samo neke od njih: PA IZVOLTE U SAKULE igrana je 21 sezonu 153 puta pred preko 40 hiljada gledalaca; CRVENKAPA I ZBUNJENI VUK 15 sezona, 121 put blizu 30 hiljada gledalaca; PRELJUBNICI 12 sezona, 118 puta pred preko 27 hiljada gledalaca; NASTOJNIK (predstava na maloj sceni) 22 sezona, 138 puta i preko 9 hiljada gledalaca i još uvek je na repertoaru.


Repertoar Pozorišta uvek je bio šarolik. Igrala se klasika i savremena drama. Igrale su se i drame i tragedije i komedije i predstave iz narodnog života. Predstave za odrasle i decu, igraju se i na velikoj i na maloj sceni.


Posebnu draž i kvalitet glumci Kikindskog pozorišta iskazuju kada se igraju predstave na maloj sceni. Ovaj vid pozorišnog stvaralaštva gajimo od 1959. godine, a nagrade sa male scene koje bležimo su razna priznanja sa: Festivala malih scena Vojvodine, Beogradske revije malih scena (BRAMS), Festival Dani teatra mladih (Mostar), Hercegnovskog festivala, Joakim interfesta (Kragujevac) i dr.


Od 2010. godine Narodno pozorište je organizator Festivala malih scena na kojem učestvuje grupe iz zemalja eks Jugoslavije.
Poslednje dve godine Narodno pozorište Kikinda je organizator i domaćin 62. i 63. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Adresa: Trg srpskih dobrovoljaca 28, Kikinda
Telefon: +381 (0)230 22 638
E-mail: [email protected]
Web: pozoristekikinda.rs

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]