Perkov Salaš

Nadimak jednog od predaka porodice Ivanić postao je naziv za Perkov Salaš koji se nalazi se na južnim padinama Fruške gore.

Velika zbirka starina od kojih su jarmovi, taljige, plugovi kao i razboji za tkanje drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka daju posebnu lepotu ovom salašu. Sve ove eksponate upotpunjuje ljubaznost i srdačnost domaćina.

Odličan položaj salaša, pejzaž i čist vazduh mame mnogobrojne posetioce.

Skoro je nemoguće navesti sve ono što čuva ovaj salaš. Perkov salaš je inicijator razvoja seoskog turizma u opštini Irig, a od velike važnosti je i presudna uloga u procesu očuvanja kulturne baštine ovih prostora. U ovoj opštini se nalazi 8 fruškogorskih manastira.

Veće grupe treba obavezno najaviti, a uz prijatni ambijent gosti mogu da uživaju u sremačkoj kuhinji i finom domaćem vinu.

Na jelovniku su najčešće pileći ili juneći paprikaš s domaćim mešanim rezancima, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino i prirodni sokovi. U ponudi slatkiša su starinski kolači i slatke pite, ali i pekmez od šljiva, drenjina ili šipaka, slatko od lubenice, kupina, šumskih jagoda.

Umesto industrijskih likera, toče se rakija višnjevača i orahovača.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]