Sirmium – Sremska Mitrovica

Grad Sirmijum, na mestu gde se danas nalazi Sremska Mitrovica, bio je jedna od prestonica rimskog carstva i spadao je u najveće metropole svog vremena.

Sirmijum, kao naselje potiče još iz prastarih keltskih vremena, a nastao je pre 7.000 godina.

Verovatno je u prerimsko doba bio ilirsko-keltsko selo i utvrđeNje plemena Sirmijenza.

Istoričar Matije Korvina piše da je grad prozvan po Sirmu, vođi ilirskog plemena Tribala.

Antička istorija Sirmijuma obuhvata vreme od oko šest vekova, prateći sjaj i padove “najmoćnije imperije sveta”.

Prvi pomen Sirmijuma u pisanim izvorima potiče iz kraja I vek p.n.e. Sirmijum nije osnovan, on je nastajao na Savi, na jednoj od ranih prirodnih komunikacija između Akvileje na Jadranskom moru i Podunavlja. U vreme flavijske dinastije Sirmijum je stekao najviši gradski rang, postao je Colonia Flavia Sirmiensium. Najsnažnija urbana ekspanzija počela je od kraja III veka i trajala je kroz čitav IV i delimično V vek. Najveći istoričar IV veka Amijan Marcelin ga naziva “mnogoljudnom slavnom majkom gradova”.

U IV veku Sirmijum je već imao potpuno oblikovanu fizionomiju raskošne prestonice. U centru grada nalazio se prostrani trg – forum okružen javnim i upravnim zgradama. U blizini je dominirao carski dvor sa bazilikom i gradskom većnicom, kovnicom novca, žitnicom, kupatilima i hramovima. Okolo su bile mnogobrojne palate ukrašene kamenim fasadama, mozaicima i freskama, zatim radionice i livnice metala i stakla, raznovrsne prodavnice i tržnice. Sirmijum je imao pozorište, amfiteatar i veliki hipodrom uz carsku palatu. U Njegovoj areni davali su predstave čuveni gladijatori, a u Njegovom pozorištu gostovali su i glumci iz Grčke. Ovde su rođeni i čuveni rimski carevi Decije Trajan, Aurelijan, Prob i Maksimijan, koji su bili ne samo dobri ratnici već i svestrani graditelji. Istorija antičkog grada Sirmijuma završava se Njegovim padom pod vlast Avara 582. godine.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]