Feudvar – Mošorin

Nalazeći se na raskrsnici puteva područje Mošorinskog brega je od davnina bilo naseljeno, o čemu svedoče očuvani ostaci iz praistorijskog perioda i kulture.

Arheološko nalazište Feudvar je savremenik mikenske kulture, koje su proučavali naši i nemačku stručnjaci u dvadesetom veku.

Po ovom bogatom nalazištu se zna da su mu žitelji bili nadaleko poznati proizvođači hrane, koju su trampili za bakar i kamen donošene s Karpata, jednako kao za zlato i umetnine, što su pristizali iz Mikene.

Utvrđeno je da je nalazište autohtonog predkeltskog stanovništva, sa nekropolom Stubarlija.

Dugo i opravdano se istražuju i tragovi posmrtnih ostataka vođe Hunskog plemena Atile, koji je iznenada preminuo prilikom pohoda na Evropu, i sahranjen, kako istorijski nalazi kažu, na uzvišenju u blizini korita reke, danas Tise.

I danas na obroncima Brega nalazi se aktivno arheološko nalazište sa bogatim ostacima u vidu ćupova, kostiju, oružja nakita, pribora za kosu. Najstariji pisani podaci o kraju oko Mošorina stari su blizu dva milenijuma, a ime ovog naselja poznato je nešto više od devet vekova. Na mestu današnjeg Mošorina postojala su ljudska naselja veoma davno. Na tom području svoja naselja imali i Rimljani, Avari, Sloveni, Ugri i Tatari.

Na severnoj padini Titelskog brega, otkriveno je antičko naselje gde su pronađeni fragmenti keramike, što je bio siguran znak da se radi o arheološkom lokalitetu, čime mošorinski atar ne oskudeva.

Na osnovu pretpostavke, na kraju je i utvrđeno da se radi o delovima antičkog naselja Sarmata, koji su u ovim krajevima živeli za vreme rimske vladavine, a nalazište se može datirati u period od trećeg do petog veka nove ere.

Otkrivene su dve kuće sa ognjištima i ostaci keramike, a pronađena je i jedna butna kost koja je pripadala čoveku atletske građe, što ukazuje da je kopanjem uništen i najmanje jedan grob.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]