Švargla se pravi od svinjetine. U smesu idu svinjske uši, svinjski jezik, svinjske noge, kožica i komadi mesa sa svinjske glave.

Recimo da je to baza svake švargle.

Ali svaki kraj ima svoje tajne i svoju staru recepturu pa stoga se dodaju još neki komadi svinjetine, povrća i mirođija. Sva ta smesa se kuva zajedno sa dodatkom luka, soli i bibera, a zatim se čitava smesa puni u očišćeni svinjski želudac.

Nakon što se svinjski želudac napuni smesom, zaveže se i nastavi lagano kuvati. Nakon kuvanja se lagano stavi pod opterećenje sa jedne i druge strane tj . pod presu i ostavi se nekoliko dana kako bi iscurela sva tečnost. Probode se sa iglom nekoliko puta kako prilikom opterećenja švargla ne bi pukla. Nakon presovanja, švargla ide na dimljenje.

Ostaci ove smese koji ne stanu u švarglu prilikom pripremanja idu u drugi poznati specijalitet, u krvavicu. Razlika je uglavnom u crevu. Smesa je ista, crevo drugačije te se drugačije i suši.

Obična švargla

Sastojci: jedna svinjska glava, koža, srce, bubrezi, i jezik. Na svaki kg se uzima: 3,5 dkg soli, 1 g majorana, 4 g bibera, 2 g pimenta, 3,5 dkg paprike, beli luk po želji. Glava, slanina, kožure i iznutrice se obare, očiste i seku na komade. Dodaju se začini i supa da bi se dobila prilično tečna masa. Puni se u oprani svinjski želudac ili slepo crevo i dobro se zaveže. Treba voditi računa da želudac bude samo do tri četvrtine pun, a i crevo da ostane prilično mekano. Bari se dotle, dok se kraj creva ne izvrne. Još dok je mlaka, švargla se presuje. Dva-tri dana se dimi.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]