Galerija „Ahoj“ – Bački Petrovac

U opštini Bački Petrovac, smeštenoj u južnom delu Bačke, već dugi niz godina postoji Udruženje „Ahoj“ kao umetničko, duhovno i ekonomsko stecište vojvođanskih Slovaka.

Angažovano je na očuvanju i podsticanju razvoja starih zanata i ručnih radova, negovanju tradicionalnih jela i zdrave životne sredine, edukaciji razvoja sela, organizovanju škole starih zanata i radionica, proizvodnji suvenira i podsticanju seoskog turizma.

Okuplja umetnike, zanatlije, poljoprivrednike i sve zainteresovane stanovnike.
U prostorijama Udruženja „Ahoj“ počela je sa radom i škola starih zanata.

Vizija zasnovana na vraćanju stare slave i ubrzanom razvoju skoro zaboravljenih zanata, u galeriji „Ahoj“ pruža mogućnost turistima da dođu do originalnih predmeta izuzetne lepote izrade i autentične vrednosti. Ako žele, uz pomoć instruktura, mogu i sami da se uključe u izradu željenih poredmeta-suvenira.
U sred Bačkog Petrovca „Ahoj“ je otvorio Galeriju – „etno-kutak“, sa delima primenjene umetnosti zasnovanim na slovačkom kulturnom nasleđu. Izrađuju se predmeti od kukurozovine, crta se na staklu, plete, tka na razboju, veze, ukrašavaju se stolnjaci i jastučnice, prave se ukrasne metle. Izuzetno plodna ravnica u kojoj leži Bački Petrovac, uslovila je osnovnu delatnost meštana. Jedan od najpoznatijih poljopriverdnih proizvoda je sirak-metlaš te su Petrovčani među najvećim izvoznicima metli u Evropi. Metle u Galeriji „Ahoj“ su raznih veličina, ukrašene keceljama i zanimljivim detaljima.

Adresa: Narodne revolucije 17, Bački Petrovac
Telefon: +381 (0)21 781 614
E-mail: [email protected]

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]