Galerija „Ahoj“ – Bački Petrovac

U opštini Bački Petrovac, smeštenoj u južnom delu Bačke, već dugi niz godina postoji Udruženje „Ahoj“ kao umetničko, duhovno i ekonomsko stecište vojvođanskih Slovaka.

Angažovano je na očuvanju i podsticanju razvoja starih zanata i ručnih radova, negovanju tradicionalnih jela i zdrave životne sredine, edukaciji razvoja sela, organizovanju škole starih zanata i radionica, proizvodnji suvenira i podsticanju seoskog turizma.

Okuplja umetnike, zanatlije, poljoprivrednike i sve zainteresovane stanovnike.
U prostorijama Udruženja „Ahoj“ počela je sa radom i škola starih zanata.

Vizija zasnovana na vraćanju stare slave i ubrzanom razvoju skoro zaboravljenih zanata, u galeriji „Ahoj“ pruža mogućnost turistima da dođu do originalnih predmeta izuzetne lepote izrade i autentične vrednosti. Ako žele, uz pomoć instruktura, mogu i sami da se uključe u izradu željenih poredmeta-suvenira.
U sred Bačkog Petrovca „Ahoj“ je otvorio Galeriju – „etno-kutak“, sa delima primenjene umetnosti zasnovanim na slovačkom kulturnom nasleđu. Izrađuju se predmeti od kukurozovine, crta se na staklu, plete, tka na razboju, veze, ukrašavaju se stolnjaci i jastučnice, prave se ukrasne metle. Izuzetno plodna ravnica u kojoj leži Bački Petrovac, uslovila je osnovnu delatnost meštana. Jedan od najpoznatijih poljopriverdnih proizvoda je sirak-metlaš te su Petrovčani među najvećim izvoznicima metli u Evropi. Metle u Galeriji „Ahoj“ su raznih veličina, ukrašene keceljama i zanimljivim detaljima.

Adresa: Narodne revolucije 17, Bački Petrovac
Telefon: +381 (0)21 781 614
E-mail: [email protected]

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: