Galerija tapiserija – Petrovaradin

„Atelje 61“ je nakon više od pola veka postojanja postao jedna od relevantnih referencijalnih činjenica za istoriju ideja, tendencija i rezultata naše umetnosti tapiserije.

Osvajanje pažnje umetničke javnosti Novog Sada i zapuštenih laguma Petrovaradinske tvrđave, započeto krajem pedesetih – početkom šezdesetih godina 20. stoleća, rezultiralo je velikim entuzijazmom nekolicine ondašnjih mladih umetnika, koji su današnji naši korifeji novosadske likovnosti poput Jovana Soldatovića, Boška Petrovića, Aleksandra Lakića, Stevana Maksimovića, itd…

Celokupna atmosfera potrebe za novim izrazom te istraživanjem u polju modernosti će zaokupiti i viziju i svest Boška Petrovića i Etelke Tobolke, koji su polazeći od estetičke poruke da je ondašnjoj jugoslovenskoj umetnosti, potrebno nešto novo i drugačije, bili idejnim tvorcima i pokretačima „Ateljea 61“.

Tako će Rešenjem ondašnjeg Narodnog odbora Opštine Novi Sad, zavedenim pod brojem 047035/61 od 28. februara 1961. godine i zvanično ove vizije Petrovića i Tobolke zaživeti, upravo u prostorijama samog ateljea Boška Petrovića.

Nastala u konvergiranju francuske i flamanske tradicije i domaćeg nasleđa ćilimarske tehnike tkanja na razboju, tapiserija je kao autonomni, vizuelni medij u nas prešla zavidan put od naivnih, pionirskih eksperimenata do autentičnih i originalnih ostvarenja, koji prate savremene svetske umetničke tokove. U Zbirci „Ateljea 61“ koja broji preko 260 eksponata, našla su se dela brojnih znamenitih umetnika čije je delovanje i rad najbolji reprezent postojanja pojma savremene umetnosti u Srbiji.

Godine 1980., opet odlukom gradskih vlasti „Atelje 61“ postaje ustanova od posebnog društvenog značaja, tada izlagačkom delatnošću pokrivši apsolutno celokupnu teritoriju Jugoslavije i zemalja u okruženju, ali i Severnu i Južnu Ameriku, Evropu i azijski kontinent. Godine 1997. u okviru „Ateljea 61“ počela je sa radom Škola tkanja, 1998. kolonija tapiserista, a 1999. godine je u Bastionu Leopolda I, najstarijem objektu Petrovaradinske tvrđave, otvorena jedinstvena galerija tapiserija, koja je dobila naziv „Boško Petrović“ po utemeljivaču tapiserije u nas.

Danas, kao jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana, te jedan od nekolicine u svetu u kojem se sistematski izvodi, neguje, čuva i populariše tapiserija, „Atelje 61“ je nakon više od pola veka postojanja postao jedna od relevantnih referencijalnih činjenica za istoriju ideja, tendencija i rezultata naše umetnosti tapiserije od druge polovine 20. stoleća do današnjice.

Adresa: Tvrđava 9 (Atelje 61), Bastion Leopolda I (Galerija), Petrovaradin
Telefon: +381 (0)21 431 519
E-mail: [email protected]
Web: www.atelje61.org.rs

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]