Rusinsko narodno pozorište „Petro Riznič Đađa“ – Ruski Krstur

Rusinsko narodno pozorište „Đađa“ konstituisano je kao Amatersko rusinsko pozorište „Đađa“ 1971. godine sa svoje dve scene: scena u Ruskom Krsturu i scena u Novom Sadu.

Pod tim nazivom je funkcionisalo sve do 1991. godine, kada menja naziv u Rusinsko narodno pozorište „Đađa“. Godine 2003. pozorište je transformisano u profesionalno i do sada je postavljeno preko petnaest profesionalnih predstava, a u toku je rad na osamnaestom projektu.

Na svojim scenama, Teatar neguje repertoar od klasike i folklorne drame do eksperimenta, kamerne i lutkarske scene, u zavisnosti od uslova za rad. U minulom periodu, od već 40 godina rada i delovanja, bila su zastupljena dela od svetskih klasika do domaće drame i komedije. U izvedenih preko 120 premijera, bili su zastupljeni: Molijer, Breht, Gogolj, Nušić, Sremac, Pekić, Čehov, Koljada, Papharhaji, Udovički, Kovač, Ostrovski, Kanjuh i mnogi drugi stvaraoci. Pored odigranih preko 120 premijera, pozorište je odigralo i preko 3200 repriza koje je videlo preko 400 000 gledalaca.

Prošle godine je obeležena četrdesetogodišnjica postojanja Rusinskog narodnog pozorišta.

Adresa: Rusinska 75, Ruski Krstur
Telefon: +381 (0)25 704 605
E-mail: [email protected]
Web: https://www.facebook.com/Rusinskonarodnopozoriste/

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: