Rusinsko narodno pozorište „Petro Riznič Đađa“ – Ruski Krstur

Rusinsko narodno pozorište „Đađa“ konstituisano je kao Amatersko rusinsko pozorište „Đađa“ 1971. godine sa svoje dve scene: scena u Ruskom Krsturu i scena u Novom Sadu.

Pod tim nazivom je funkcionisalo sve do 1991. godine, kada menja naziv u Rusinsko narodno pozorište „Đađa“. Godine 2003. pozorište je transformisano u profesionalno i do sada je postavljeno preko petnaest profesionalnih predstava, a u toku je rad na osamnaestom projektu.

Na svojim scenama, Teatar neguje repertoar od klasike i folklorne drame do eksperimenta, kamerne i lutkarske scene, u zavisnosti od uslova za rad. U minulom periodu, od već 40 godina rada i delovanja, bila su zastupljena dela od svetskih klasika do domaće drame i komedije. U izvedenih preko 120 premijera, bili su zastupljeni: Molijer, Breht, Gogolj, Nušić, Sremac, Pekić, Čehov, Koljada, Papharhaji, Udovički, Kovač, Ostrovski, Kanjuh i mnogi drugi stvaraoci. Pored odigranih preko 120 premijera, pozorište je odigralo i preko 3200 repriza koje je videlo preko 400 000 gledalaca.

Prošle godine je obeležena četrdesetogodišnjica postojanja Rusinskog narodnog pozorišta.

Adresa: Rusinska 75, Ruski Krstur
Telefon: +381 (0)25 704 605
E-mail: [email protected]
Web: https://www.facebook.com/Rusinskonarodnopozoriste/

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ostavi komentar

Pretplati se na naš newsletter

Obećavamo da te nećemo smarati sa SPAM porukama. 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.