Manastir Grgeteg

Tvrdi se da je manastir Grgeteg podigao Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni) za svog slepog oca Grgura Brankovića (monaha Germana), ali istoričari to smatraju više legendom nego činjenicom.

Kao i kod većine manastira ne zna se pouzdano ko je bio graditelj manastira Grgeteg kao što nije poznato ni vreme njegove izgradnje. Legenda tvrdi da je ovaj manastir podigao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni) ne bi li smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, slepog hilandarskog monaha Germana. Navodi se čak i 1471. godina kao godina njegovog podizanja. No, kako je Grgur Branković umro 1459. godine to se ova priča oduvek smatrala samo legendom. Pretpostavlja se da je manastir sagrađen između 1459. (pad Despotovine), ali pre turskog osvajanja Srema (1521. godine). Čini se da je manastir bio dobrostojeći jer je, u vreme „otkupa“ od Turaka, svoje vinograde, bašte, livade i njive otkupio za iznos od 6000 akči (akča – sitni turski novac), dok su mu godišnja davanja na ime ušura od vina, žitarica i košnica bila povećana na 500 akči. Manastir je očigledno dobro stajao pa opat Bonini navodi da je u 1702. godini imao ukupno 4 mlina, 200 jutara oranica i livada (u njemu je tada boravilo 25 monaha), a po jednoj austrijskoj povelji iz 1706. godine vidi se da je imao ukupno deset vodenica.

Manastir Grgeteg (sagrađen 1471. godine, ktitor despot Vuk Branković “Zmaj Ognjeni Vuk”), 22406 Irig, tel: 022/464-199. Hram prenosa moštiju svetog oca Nikolaja (ikonopis Uroša Predića iz 1902. godine); kapela: Rođenja Presvete Bogorodice (osvetio je 1898. godine patrijarh Georgije Branković) i prepodobnog Serafima Sarovskog (osvetio je 1999. episkop Sremski Vasilije Vadić).

Nastojatelj: arhimandrit Dositej Miljkov, sa sestrinstvom.

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]