Slanina je suhomesnati proizvod od dimljenog i usoljenog svinjskog mesa. Slanina od sirovog svinjskog mesa, sa trbuha, nareže se na veće komade od 2 do 3 kg.
slanina

Ako će se slanina koristiti kao narezak, soli se dve do tri nedelje, a posle se dimi oko dve. Slanina predviđena za kuvanje, stavlja se u salamuru oko 8 do 10 dana. Zatim se dimi 6 do 8 dana.

Nakon obrade, ponekad se mora i kuvati pre jela, u zavisnosti od vrste slanine.

Slanina se sastoji od mesnog (crveni deo) i masnog dela (beli dio). Jede se dimljena, kuvana, pržena, pečena i kao dodatak drugim jelima.

Dimljenjem, slanina dobiva karakterističan miris i ukus te zlatno-žutu boju. Dim ima antioksidativno i bakteriocidno dejstvo. Dobro obrađena slanina ima čistu površinu bez plesni, pravilan oblik; mesnati delovi su svetlocrvene do tamnocrvene boje, a masno tkivo plastično i bele boje.

Po nekim istraživanjima, ako se jede umereno, slanina može da ima pozitivan uticaj na zdravlje. Naime, skoro polovina masnoća iz slanine čine monosaturisane masnoće koje se mogu naći i u maslinovom ulju, a za koje se pokazalo da snižavaju holesterol.

Takođe, naučnici ističu da svakodnevna konzumacija slanine za sobom nosi teže posledice po zdravlje.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: