Slanina je suhomesnati proizvod od dimljenog i usoljenog svinjskog mesa. Slanina od sirovog svinjskog mesa, sa trbuha, nareže se na veće komade od 2 do 3 kg.
slanina

Ako će se slanina koristiti kao narezak, soli se dve do tri nedelje, a posle se dimi oko dve. Slanina predviđena za kuvanje, stavlja se u salamuru oko 8 do 10 dana. Zatim se dimi 6 do 8 dana.

Nakon obrade, ponekad se mora i kuvati pre jela, u zavisnosti od vrste slanine.

Slanina se sastoji od mesnog (crveni deo) i masnog dela (beli dio). Jede se dimljena, kuvana, pržena, pečena i kao dodatak drugim jelima.

Dimljenjem, slanina dobiva karakterističan miris i ukus te zlatno-žutu boju. Dim ima antioksidativno i bakteriocidno dejstvo. Dobro obrađena slanina ima čistu površinu bez plesni, pravilan oblik; mesnati delovi su svetlocrvene do tamnocrvene boje, a masno tkivo plastično i bele boje.

Po nekim istraživanjima, ako se jede umereno, slanina može da ima pozitivan uticaj na zdravlje. Naime, skoro polovina masnoća iz slanine čine monosaturisane masnoće koje se mogu naći i u maslinovom ulju, a za koje se pokazalo da snižavaju holesterol.

Takođe, naučnici ističu da svakodnevna konzumacija slanine za sobom nosi teže posledice po zdravlje.

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku