Opština Vrbas je opština u Južnobačkom okrugu u AP Vojvodini. Po podacima iz 2004. opština zauzima površinu od 376 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 33.989 ha, a na šumsku 124 ha).

Centar opštine je grad Vrbas. Opština Vrbas se sastoji od 7 naselja. Po podacima iz 2011. godine u opštini je živelo 42092 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -1%, a broj zaposlenih u opštini iznosi 14130 ljudi. U opštini se nalazi 8 osnovnih i 3 srednjih škola.

Istorija


Prvi naseobinski tragovi u Opštini Vrbas datiraju još iz neolita. Prvo organizovano naselje na ovom području, danas arheološki lokalitet Čarnok, potiče iz drugog milenijuma pre nove ere i jedno je od najvećih ravničarskih naselja u srednjoj Evropi.

Iz perioda Velike seobe naroda u Zmajevu su pronađene zlatne igle koje se pripisuju Alemanima.

Na lokalitetu Šuvakov salaša su pronađeni ostaci naselja Vrbas, crkva i nekropola, koje se prvi put pominje 1387. godine. Iz istog perioda je naselje sa crkvom i nekropolom u blizini lokaliteta Čarnok. Oba naselja su razrušena i ugašena krajem XV i početkom XVI veka, a tu je formirano novo naselje, na mestu današnjeg Starog Vrbasa. Iz ovog perioda potiču dve crkvene knjige Oktoih Božidara Vukovića iz 1537. godine i Osmoglasnik Jeronima Zagurovića iz 1569/70. godine, štampane u Veneciji, a danas se čuvaju u pravoslavnoj crkvi u Ravnom Selu. Pored toga, veliki broj eksponata od izuzetne kulturno-istorijske i umetničke vrednosti čuva se u muzeju u Vrbasu koji je osnovan 1968. godine. Nastanak Novog Vrbasa se vezuje za kolonizaciju Rusina 1745. i Nemaca 1785. godine. Po završetku Drugog svetskog rata Nemci gotovo u potpunosti napuštaju ove krajeve, a nastanjuju ih kolonisti iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne.

Demografija


U opštini Vrbas živi 42.092 stanovnika. Stanovništvo ove opštine relativno nije homogeno (prema popisu iz 2011. godine).

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku

Pratite nas na Instagramu

[instagram-feed cols=2]