Dvorac Karolja Fenbaha – Aleksa Šantić

Dvorac Karolja Fernbaha, poznatiji u literaturi kao “Baba pusta“ izgradio je Karolj Fernbah 1906/7 godine po projektu mađarskog arhitekte Hikisch Reszoa.

Lociran je u središtu danas zapuštenog parka, nekada uređenog po principu engleskih vrtova, kao slobodni objekat sa akcentovanom ulaznom fasadom sa portikom i bočno postavljenom četvrtastom kulom zvonarom.

Osnova objekta uklopljena je u izdužen pravougaonik sa kvadratnim portikom na glavnoj fasadi. Neobična je mala porodična pravougaona kapela sa polukružnom apsidom i kalotom smeštena u levom krilu prizemlja.

Izražena funkicionalnost objekta primećuje se u osnovi i rasporedu prostorija, dok se u oblikovanju enterijera uočava redukovan stilski i ornamentalni repertoar. Arhitekta je na izuzetan način uskladio aktuelna secesijska načela sa potrebama vlasnika.

Danas, dvorac izgleda veoma loše, a park je zarastao.

Dvorac brzo propada čemu doprinosi razvlačenje besplatnog građevinskog materijala. Sa polovine dvorca je netragom nestao krov, a i drugu polovinu, čini se, već je neko namerio da odnese.

Dvorac je evidentirano kulturno dobro.

Dvorac nije otvoren za posetioce!

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i: