Dvorac Karolja Fenbaha – Aleksa Šantić

Dvorac Karolja Fernbaha, poznatiji u literaturi kao “Baba pusta“ izgradio je Karolj Fernbah 1906/7 godine po projektu mađarskog arhitekte Hikisch Reszoa.

Lociran je u središtu danas zapuštenog parka, nekada uređenog po principu engleskih vrtova, kao slobodni objekat sa akcentovanom ulaznom fasadom sa portikom i bočno postavljenom četvrtastom kulom zvonarom.

Osnova objekta uklopljena je u izdužen pravougaonik sa kvadratnim portikom na glavnoj fasadi. Neobična je mala porodična pravougaona kapela sa polukružnom apsidom i kalotom smeštena u levom krilu prizemlja.

Izražena funkicionalnost objekta primećuje se u osnovi i rasporedu prostorija, dok se u oblikovanju enterijera uočava redukovan stilski i ornamentalni repertoar. Arhitekta je na izuzetan način uskladio aktuelna secesijska načela sa potrebama vlasnika.

Danas, dvorac izgleda veoma loše, a park je zarastao.

Dvorac brzo propada čemu doprinosi razvlačenje besplatnog građevinskog materijala. Sa polovine dvorca je netragom nestao krov, a i drugu polovinu, čini se, već je neko namerio da odnese.

Dvorac je evidentirano kulturno dobro.

Dvorac nije otvoren za posetioce!

Podeli sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati i:

O nama

Možda Vam se učini na trenutak da smo ko zna koji po redu koji obrađuju istu temu, ali uverićemo Vas da to nije tako.
Naš dugoročni cilj je da objedinimo sve mogućnosti koje imate kad krenete na put po Vojvodini.

Pratite nas na Fejsbuku